Ekonomi 140 bin sağlıkcıya kadro

140 bin sağlıkcıya kadro

Paylaş
140 bin sağlıkcıya kadro

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadro sorunu bir türlü bitmedi. Ancak seçim öncesi muhalif partiler 'taşerona kadro' sözü verince hükümet de harekete geçti. Önce mahkemeyi kazananlara tanınan kadro hakkı seçimden sonra 140 bin sağlık çalışanına da verilecek

Çoğu asıl işi yapıyor

Haberin Devamı

Türkiye’de 900 bini kamuda olmak üzere 2.5 milyon taşeron işçi çalışıyor. Devletteki taşeron işçilerin çoğu Karayolları Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalıştırılıyor. Yasaya göre; röntgen çekimi, bilgi işlem, teknisyenlik ya da iş makinesi kullanımı gibi asıl işlerde taşeron işçi çalıştırılamıyor. Ancak çoğu kurum buna uymadı. Asıl işi yapan taşeron işçiler asgari ücretle çalıştırıldı.

Mahkemeyi kazanan aldı

Bu haksız durum nedeniyle başta karayolları işçileri olmak üzere kamuda çalışan birçok taşeron işçi dava açtı, kadro hakkı ve tazminat kazandı. Kamu mahkeme kararına da uymadı. Seçimlere az bir zaman kala siyasi partiler ‘Tüm taşeron işçilere kadro verilecek’ deyince hükümet, 1 Mayıs’ta daha önce dava açıp kazanan 6417 karayolları işçisini kadroya aldı. Şimdi sıra kamu hastanelerindeki taşeron 140 bin sağlıkçıya geldi ama seçimden sonra!

Haberin Devamı

Kadro dışına güvence

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bünyesinde en fazla taşeron işçi bulunduran kurum olarak taşeron sorununun birinci öncelikleri olacağını söyledi. Bakan Müezzinoğlu, bakanlık olarak 140 bin civarında taşeron işçileri bulunduğunu, seçimlerden sonra, asli işi (röntgenci gibi) yapan bu taşeron işçilere kadro verileceğini söyledi. Müezzinoğlu, asli işi yapanlar dışındakilere ise iş güvencesi sağlanacağını açıkladı.

Yıpranma da seçimden sonra

Taşeron işçiler son bir yılda yapılan düzenlemelerden önce giriş-çıkış işlemi yapılarak izin, kıdem gibi birçok haktan mahrum bırakılıyordu. Müezzinoğlu, “Kadroya alınacakların dışındaki taşeronlar için de ‘9-10 ay çalıştırdım hadi sana teşekkürler’ denilmesinin önüne geçip iş güvencesi getireceğiz” dedi. Sağlık çalışanlarının yıpranma payı konusunda çalışmanın sürdüğünü belirten Müezzinoğlu, “Maliye ile yapılan çalışma seçim sonrası tamamlanacak” diye konuştu.

POSTA