Ekonomi Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın

Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın

Paylaş
Yabancı dil tazminatında 5 yıl şartı kalksın

Memurlar, özel çabalarıyla yabancı dil bilgilerini artırmak için çalışıyor. Yabancı dil seviyeleri, memurun maaşının da artmasını sağılıyor. Yabancı dil sınavından 70 ve üzeri puan alanlara yabancı dil tazminatı ödeniyor. Ancak sınavın geçerlilik süresi beş yıl. Bu süre bitiminde yabancı dil tazminatı kesiliyor. Memurlar beş yıl sonra yabancı dil tazminatlarının düşürülmemesini istiyor

Memur maaşlarını; hizmet yılı, derece, kademe, varsa ek gösterge, kıdem aylık, özel hizmet tazminatı veya bu kapsamdaki diğer tazminatlar, yan ödeme gibi unsurlar oluşturuyor. Bu sabit unsurların yanında memurların; yabancı dil seviyesini yükseltmeleri, doktora yapmaları, üst öğrenimlerden veya teknik-mesleki okullardan mezun olmaları, tazminat gibi ek ödemesi olan görevlere atanmaları, yasalarla tanınan sınırlarda ticaret yapmaları gibi yöntemlerle de maaşlarını artırma imkanları bulunuyor.

Lisansüstü eğitime ek ödeme

Memurlar kişisel çabalarla edinilen yetenek ve donanımların maaşlarını daha çok etkilemesini talep edebiliyor. Özellikle ‘Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni’ unvanı için verilen bilgisayar kullanma tazminatının bilgisayar kullanan ‘memur’ unvanlı kamu çalışanlarına da verilmesini istiyor. Yüksek lisans, doktora gibi yüksek öğrenimlerden mezun olanlar ek ödeme istiyor.

Yabancı dil maaşı artırabilir

Memurların özel çabalarıyla maaş artırma yöntemlerinden biri de ‘yabancı dil bilgilerini artırmak’. Memurların yabancı dil seviyeleri Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’e göre yapılan sınavla belirleniyor. 4 Ocak 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara tazminat ödenecek yabancı dillerin tespiti ve yabancı dil sınavlarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları içeren yönetmelik yayınlandı. Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS) yönetmeliği de yürürlükten kaldırıldı. Artık memurların yabancı dil seviyeleri KPDS ile değil, Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile tespit edilecek.

Düzeye göre gösterge

Memurların yabancı dil tazminatından yararlanabilmeleri için, yönetmelikte sayılan yabancı dillerde yapılacak Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan yabancı dil tazminatı ödenmesine ilişkin 375 sayılı kanunda belirlenmiş olan düzeylerde başarılı olmaları şart. Bu düzenleme gereğince de her bir dil için;

- A düzeyinde başarılı olanlara 1500,

- B düzeyinde başarılı olanlara 600,

- C düzeyinde başarılı olanlara 300

gösterge rakamının, memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığı’nın teklifi ve Başbakan onayından sonra belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilmesi hükme bağlanmış.

HERKESE ESIT MIKTARDA ODENSIN

Başbakanlığın belirlediği esaslara göre; yabancı dil tazminatı ödenecek memurlar kurumlarca yabancı dil bilgisinden yararlanılan personel ve diğer personel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kurumlarca yabancı dil bilgisinden yararlanılan personelin ilgili makamdan isimleri ve yararlanma gerekçelerinin ayrıntılı şekilde gösterilen bir onayla tespit edilmesi gerekiyor. Ancak;

- Hakim ve savcılar,

- Mülki idare amirleri,

- Dışişleri Bakanlığı meslek memurları,

- Daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetleri için yarbay ve daha üst rütbede bulunanlar),

- Üniversite öğretim elemanları,

- Öğretmen kadrosuna atanmış olanlar,

- Mütercim ve tercümanlar için ayrıca bir onay alınmadan yabancı dil bilgilerinden görevlerinde yararlanıldığı kabul ediliyor.

Memurlar ayrıca yabancı dil sınavından başarılı olanlar arasında ‘yabancı dil bilgisinden yararlanılan’ ve diğerleri olarak ayrım yapılmamasını herkese eşit tutarda tazminat ödenmesini talep ediyorlar.

50 puanın üzerine verilsin

Memurlar YDS ile belirlenmiş gruplamaya göre 50 ve daha üzeri yabancı dil sınavı başarı puanı için yabancı dil tazminatı verilmesini istiyorlar. Memurlar 2012’de KPDS ’ye girmek için 40 TL ödedi. Bu kadar sınav ücreti ödeyip de 70 puan alınca, yabancı dilden dolayı devletin ödediği tazminatla sadece sınav ücretini 2 ayda geri alabilen memurlar yabancı dil seviye belirleme sınavının ücretsiz olmasını, yabancı dil tazminatlarının da artırılmasını talep ediyor.

Sınavları ÖSYM yapacak

Memurların Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı ÖSYM tarafından yapılacak. Sınav dillere göre de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için Mart, Nisan, Mayıs ayları içinde bir kez ve Eylül, Ekim, Kasım ayları içinde bir kez olmak üzere yılda iki kez, diğer diller için ise Mart, Nisan, Mayıs ayları içinde olmak üzere yılda bir kez yapılacak. Sınavlar beş yıl süreyle geçerli sayılıyor. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılıyor. Yabancı dil seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesiliyor. Memurlar beş yıl sonra yabancı dil tazminatlarının düşürülmemesini istiyor.

Üç kategoride ödeme yapılıyor

Memurların ‘Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nda aldıkları puanlara göre yabancı dil bilgisi seviyeleri 50-100 puan aralığında beşe ayrılıyor. Yabancı dil tazminatı ise 70-100 puan aralığında puan alanlara üç kategoride ödeniyor. Memurlara yabancı dil tazminatı ödenmesine ilişkin kanun maddesi gereğince 15 Nisan 1997’den geçerli yabancı dil tazminatı miktarları Başbakanlığın 11 Nisan 1997 tarihli onayıyla tespit edilmişti. Son olarak bu esaslarda 19 Kasım 2008’de değişiklik yapıldı.

VERGI YOK

Yabancı dil seviye belirleme sınavında 70 ve üzeri puan alan memurlara 375 sayılı kanunla belirlenen sınırları aşmamak üzere Başbakanlık tarafından uygun görülecek gösterge rakamlarının, ilgili olduğu dönemde geçerli memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak tutar üzerinden ödeme yapılıyor. Yabancı dil tazminatına hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanıyor. Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmuyor.

YARIN: DOKTORA YAPARAK GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

>>Yemek değil, nakit istiyorlar

>>Kazanılmış haklar geri verilsin

2

Haberin Devamı