Ekonomi ABD'de ticaret açığı 6 yılın zirvesinde

ABD'de ticaret açığı 6 yılın zirvesinde

Paylaş
ABD'de ticaret açığı 6 yılın zirvesinde

ABD'de dış ticaret açığı mart ayında 51,4 milyar dolara çıkarak, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti

Bu sonuçla, önceki aya kıyasla yüzde 43,1 artan dış ticaret açığı, Aralık 1999’dan bu yana en yüksek aylık artışa işaret etti. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, dış ticaret açığı martta önceki aya kıyasla yüzde 43,1 artarak 51,4 milyar dolara oldu.

Haberin Devamı

Gerçekleşen sonuçla, Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesini kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi 41,7 milyar dolar düzeyindeydi. Beklentilerin çok üstünde gelen mart ayı dış ticaret açığı, son 16 yılı aşkın sürenin en yüksek aylık artışını göstermiş oldu. Bu arada, şubat ayı verisi 35,4 milyar dolardan 35,9 milyar dolara revize edildi.

Dış ticaret açığındaki ciddi artışta önceki ay yüzde 4,4 azalan ithalatın martta yüzde 7,7’lik artışla rekor kırması önemli rol oynadı. Öte yandan, şubatta 186,2 milyar dolar olarak açıklanan ihracat yüzde 0,9 artışla 187,8 milyar dolara yükseldi.

Ekonomistler, mart ayında beklentinin üzerinde artan dış ticaret açığının, ülkenin batı kıyısındaki limanlarındaki grevlerin sona ermesinden kaynaklandığını belirtirken, verinin gelecek aylarda istikrar kazanacağı öngörüsünde bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD’nin batı yakasındaki limanlarda uzun süredir devam eden grevler, malların stoklanmasına veya geri gönderilmesine neden olarak ticaret faaliyetlerini olumsuz etkilemişti.

AA