Ekonomi Astsubaylar özlük haklarının peşini bırakmıyor

Astsubaylar özlük haklarının peşini bırakmıyor

Paylaş
Astsubaylar özlük haklarının peşini bırakmıyor

Son günlerde astsubaylarınve emeklilerinin özlükhaklarında iyileştirmeleryapılacağı, bu konudaçalışma ve incelemelerindevam ettiği belirtiliyor.Astsubaylar kendileri içindüzenleme yapılmasındanmemnun fakat söylenenlerinlafta kaldığını, tarihin yinetekerrür ettiğini düşünüyor

Hazırlayan: Çağrı Bilgin

Astsubayların özlük haklarında iyileştirme istekleri, belki de onların en önemli mücadelesi. Son günlerde yine astsubayların ve emeklilerinin maaşlarında iyileştirme yapılacağı, bu konuda çalışma ve incelemelerin devam ettiği belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı tarafından da bu doğrultuda olumlu açıklamalar yapılıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, astsubayların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin soru önergesine verdiği yanıt şöyle: “Astsubayların özlük haklarında bazı değişiklikler yapıldı. Bazıları da çalışma aşamasında. Buna göre, iç güvenlik faaliyeti icra edilen bölgelerde görevli personele verilen operasyon tazminatında, personel ve birlik sayısı artırıldı. Birinci derecede kritik olan illerde (Hakkari, Şırnak, Siirt, Hatay vb.) operasyon icra eden tabur ve karakollardaki personele ödenen 567 TL operasyon tazminatına astsubaylar da dahil edilecek. Operasyonlara katılan TSK personeline, ilave olarak günlük 11-43 TL ödenecek.”

EMEKLİYE 100 TL VERİLMEDİ

Emekli astsubaylara 100 TL iyileştirme zammı çalışmalarının devam ettiğini belirten Yılmaz, lojman tahsisi yapılmayan TSK personeline 400 TL artış getirilmesini öngören yasa taslağının da Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı. Ayrıca mal sorumluluğu verilen imal astsubaylarına ödenen tazminatların artırılması da planlanıyor. Yılmaz, astsubayların sosyal haklarında da (orduevi, askeri gazino, sosyal tesisler) iyileştirme yapılması için çalışma ve incelemelerin devam ettiği belirtti. Astsubaylar kendileri için yasal bir düzenleme yapılmasından memnun fakat söylenenlerin lafta kaldığını düşünüyor. ‘Emekli Astsubaylar.org’da yer alan bir yazıda son çalışma şöyle yorumlanıyor: “Astsubayların sorunlarının yazılıp çizilmesi, ekonomik iyileştirmelerin yapılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğinin en yetkili ağızdan bildirilmesi camiamızı yine heyecanlandırıyor. Beklentilerimizin gerçekleşmesi umutlarımızı artırıyor olabilir. Ancak görünen o ki değişen hiçbir şey yok. Tarih yine tekerrür ediyor.

VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR

Yıllardır, astsubayların özlük haklarının iyileştirileceği, üzerinde çalışıldığı söylenir. En yetkili ağızlardan astsubayların sorunlarının çözümünün müjdesi verilir. Fakat bir türlü gerçekleşmez. Tutulmayan sözlerle uzayıp giden sonu gelmeyen ve yılan hikâyesine dönüştürülen bir süreçteyiz. Çözümü ne kadar zor bir meseleymiş şu, ‘ast subayların özlük haklarının iyileştirilmesi’ meselesi. Yıllardır irade sahipleri askeri yetkililer ve sivil yetkililer çalışmalar yapıyor, yasa tasarıları hazırlıyor. Didinip duruyorlar bizim için, sorunlarımızın çözümü için. Her ne hikmetse bir kördüğüm yumağına dönüştürülmüş sorunlar çözdükçe dolaşıyor. Milletvekillerinin maaşlarının artırılması ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için bir gece yarısı verilen önergeyle çözülebiliyor. 2 yıl milletvekilliği yapan vekilin emekliliğe hak kazanması ve ömür boyu maaş alması sağlanabiliyor.

‘BU KADARINA PES’

Başka iş yapmaları halinde emekli aylıklarının kesilmemesi sağlanabiliyor. Katkı payı ödemeden her türlü sağlık giderleri ödenerek en kaliteli hastanelerden sağlık hizmetleri almaları sağlanabiliyor. Milletvekillerine ‘Yıpranma hakkı’ olarak bilinen ‘fiili hizmet zammı’ getirilebiliyor. Bu kadarına pes! diyoruz, Artık yeter diyoruz. Astsubayların sorunları öne şimdiye kadar yaşanan süreç bizi yıldırmadı, bezdirmedi. Daha da hırslandık, güçlendik, kenetlendik. Yolumuz ne kadar yokuşlu tozlu dumanlı dikenli olsa da bu yolda yürümeye azmettik. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Zaman zaman umutsuzluğa düşmüş bezginlik hissetmiş olsak da yine titreyip kendimize geleceğiz. Bizi bizden başka kimse engelleyemez.”

NEDEN BİZE GELİNCE BÖYLE?

Bize ulaşan emekli bir astsubaya kulak veriyoruz: “23 yıllık meslek hayatımda ve emekli olduktan sonraki 2.5 yıllık dönemdeki sorunlarımı anlatmaya kalksam buna vakit yetmez. Özellikle maddi problemlerimizin ve mağduriyetlerimizin giderilmesi amacıyla bir takım yasal çalışmaların olduğu sayın Milli Savunma Bakanı tarafından açıklandı. Geçmişte de Milli Savunma bakanları tarafından buna benzer defalarca açıklama yapılmasına rağmen bizlerin maaşlarına yansıtılan herhangi bir iyileştirme olmadı. Hep bu tür kuru laflarla oyalanmaktan bıktık. Bütçe olanakları elvermediği için sayın Maliye Bakanı bu iyileştirme zammına ve görev tazminatına karşıymış. Gerçekten bütçe olanakları bu kadar kısıtlıysa daha geçen yıl subaylara çok güzel bir zam yapıldı. Peki bu kaynak nereden bulundu? Bütçe olanakları subaylara gelince yeterli de astsubaylara gelince mi yetersiz? Hükümet neden konu astsubayların özlük hakları olunca işi bu kadar ağırdan alıyor? Gerekirse asgari ücret alalım ama ağırımıza giden kurum içindeki adaletsizlik. Bir tarafta emekli olunca 4.000-4.500 TL emekli maaşı alan bir albay, diğer tarafta 1300-1850 TL arasında değişen emekli maaşı alan astsubay. Benim isyanım buna. Üstelik Albay rütbesinde 2 yıl hizmet ederseniz kadrosuzluktan generallerle eşit maddi imkanlara sahip olarak emekliye ayrılıyorsunuz. Bu yasayı da hükümet çıkardı. Ama bize verilecek şu 2 zam için yıllardır oyalayıp duruyorlar. Benim isyanım buna.”

‘Halkla ilişkilere kıdem niye yok?’

İsmini vermek istemeyen bir astsubay anlatıyor: “Son dönemde TSK’da Astsubaylara dair çözüm bekleyen özlük işlemleri 10 yıldır iktidar tarafından çözüme kavuşturulmadı. Ordu içinde yer alan ve herkesin bel kemiği diye tanımladığı astsubayların ihtiyaçlarına beklentilerine yanıt verilmedi. 2009’da halkla ilişkiler tanıtım anabilim dalı, halkla ilişkiler bilim dalında yüksek lisans yaptım. Evraklarımızı göndermemize rağmen kıdem verilmedi. Astsubaylara 2010’da yüksek lisans kıdemi verileceğine dair kanunun çıktı. Bizim erken davrandığımız halde verilmedi. Çünkü halkla ilişkiler alanında yüksek lisans yapan personele kıdem verilmeyeceği belirtiliyor. Oysa 2008’de hangi alanda yüksek lisans yaparsa yapsın subaylara 1 defaya mahsus olmak üzere yüksek lisans kıdemi verildi. Üstelik daha önce yüksek kıdem verilmişse bu ikinci olarak verildi. Burada açıkça çifte standart görülüyor.”

‘Emekli olmak zorunda kaldım’

Emekli Astsubay Yaşar Kaçar anlatıyor: “1982 yılında mezun olduktan sonra Türkiye’nin her yerinde çalıştım. En uzun görev yaptığım yer Çorlu, 8 yıl. 2005’te İzmir’e atandım. Görev sürem 8 yıl olmasına rağmen 5’nci yılda Van Başkale’ye atandım. Bir cumartesi günü bir karakola ziyarete gitmek için garnizondan ayrıldık. Bir askerimiz kimsenin bilgisi olmadan bir askeri aracı tamir ediyor. Tamir ettiği aracı denemek için kışla içinde sürmeye başlıyor. Ehliyeti yok. Nizamiyenin dışına çıkıyor. Tamir edilen frenler tutmuyor. Yoldan geçmekte olan bir tuğla kamyonuna çarpıyor. Askerin kendisi vefat ediyor. Yanındaki kişinin bir kaburgası kırılıyor. Burada günah keçisi ilan edildim ve emekli olmak zorunda kaldım.”

‘Komisyonda biz de olmalıyız’

Bir başka astsubay şunları aktarıyor: “Milli Savunma Bakanı Astsubay Özlük Hakları Düzenleme Kurulu’nda astsubayları 2 kurmay yarbay temsil edecekmiş. ‘El, adamın eşeğini türkü çağırarak çağırırmış’ diye bir atasözümüz var. Astsubay camiası içerisinde hukuk fakültesi mezunu binlerce meslektaşım var. Bizler bu kadar karacahil insanlar mıyız? Bizimle ilgili kararların alınacağı komisyonda neden bir tane astsubay yok? Kurmay yarbaylarımızın var güçleriyle çalışacaklarından eminim. Ama bizim olmamamıza pes diyorum.

YARIN: ASTSUBAYLAR 9 YILLIK KIDEMİNİ GERİ İSTİYOR

>> 1. BÖLÜM: ASTSUBAYLAR MAAŞLARINDAN ŞİKAYETÇİ

>> 2. BÖLÜM: GÖREV TAZMİNATI BİZİM DE HAKKIMIZ

>> 3. BÖLÜM: SAĞLIKTA ÇİFTE STANDARDA SON!

>> 4. BÖLÜM: LOJMANLARDA ADİL PAYLAŞIM İSTİYORLAR

>> 5. BÖLÜM: SIK TAYİN AİLE DÜZENLERİNİ BOZUYOR

>> 6. BÖLÜM: YURT DIŞINDA YÜKSEK LİSANS KADROLARI YOK

>> 7. ASTSUBAYLAR OYAK YÖNETİMİNDE SÖZ HAKKI TALEP EDİYOR

>> 8. ASTSUBAYLAR 'DİSİPLİN YASA TASARISINA' İTİRAZ EDİYOR

>> 9. ASTSUBAYLAR 'FAZLA MESAİ VE NÖBET HAKLARINI' İSTİYOR

4

Haberin Devamı