Ekonomi Baba maaşı için boşanıyorlar

Baba maaşı için boşanıyorlar

Paylaş
Baba maaşı için boşanıyorlar

Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girmesinden sonra anlaşmalı boşanmalar yakın takibe alındı

Geçen yıl ekim ayında yürürlüğe giren yeni Sosyal Güvenlik Kurumu'nda boşanan çiftlerin birlikte yaşayıp yaşamadığını tespit etmekle görevli ekiplerin kurulmasına neden oldu. Yasa, kız çocuklarının 25 yaşından sonra da şartları taşıdığı takdirde ölünceye kadar dul ve yetim aylığı alabilmelerine olanak tanıyor. Ancak dul ve yetim aylığı almaya devam edebilmek için sigortalı bir işte çalışmıyor olma, evli olmama ve emekli aylığı almama şartları bulunuyor.

Haberin Devamı

İşte 1 Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni yasa ile bu şartlara "boşandıktan sonra birlikte yaşamıyor" olma şartı da eklenerek aylığın kesilmesi için yasal nedenler arasında sayıldı. Anlaşmalı boşanarak sistemin suistimal edilmesini engellemeyi amaçlayan bu madde yetkilileri harekete geçirdi.

ESNAFA ÇİFTİ SORUYORUZ

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, ihbar beklemeden giderek yaygınlaşan anlaşmalı boşanmaları tespit etmek için 40 denetimciden oluşan bir ekip kurduklarını ve Aile Mahkemeleri'nden 1 Ekim 2008'den sonra boşanan kadınların listesini istediklerini belirtti.

Keskin, "Adreslere gidip çevredeki esnafla ve komşularıyla konuşuyoruz. Şahısların halen birlikte yaşayıp yaşamadıklarına dair bilgilerine başvuruyoruz. Gerekirse polisle birlikte kapılarını çalıp kendilerinde de durumu açıklamalarını rica ediyoruz. Kesin kanaat getirdiğimiz takdirde, geçmişe dönük aldığı aylıkları yıllık yüzde 30 faiziyle birlikte kendilerinden talep edip, aylıklarını da kesiyoruz. Birlikte yaşadıkları fikrine ulaşmamız için 3-5 gün değil, sürekli bir arada olduklarını tespit etmemeiz gerekiyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Keskin, geçen hafta tespit ettikleri hem annesi hem de babasından toplam 1.200 lira yetim aylığı alan bir kişiden geçmişe dönük faiziyle 20 bin lira talep ettiklerini kaydetti.

3 YIL HAPİS ALAN OLDU

"Şimdilik" 280 kişiden oluşan bir listeden hareket ederek boşanıp aylık talebinde bulunanları yerinde incelediklerini kaydeden keskin, mahkeme süreci ilerledikçe yıl sonunda listenin 1000'e yaklaşmasını beklediklerini söyledi. Keskin, hem aylığı kestiklerini hem de devlet kurumunu zarar uğratmaktan şahıslar hakkında Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtıklarını ifade etti.

Keskin, bu şekilde 1 Ekim 2008'den sonra tespit ettikleri anlaşmalı boşanarak aylık almaya devam eden bir kişinin 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığını sözlerine ekledi. Keskin, Ankara'daki Sosyal Güvenlik Kurumu yönetiminin de uygulamadan memnun olduğunu, kesin bir fikre varmadan çiftelrin evine kesinlikle baskın yapmadıklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

TRABZON'DA 250 KİŞİ ANLAŞMALI BOŞANMIŞ

İzmir'deki denetimlerin benzeri Trabzonda'da yapılıyor.Kentte, anne veya babasından kalan emekli maaşını alabilmek için eşinden resmi yollarla boşanan ancak beraber yaşamaya devam eden 250 kişi olduğu belirlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), büyük çoğunluğu köylerde yaşayan kişiler hakkında yasal işlem başlattı.

SGK Trabzon İl Müdürü Tahsin Halcı, resmi yollarla boşanan bu kişilerin, boşanmanın ardından eşiyle yaşamaya devam ettiğinin tespit edildiği, bu kişilerin aylıklarının kesildiği ve yersiz ödemeden dolayı ödenen aylıkların faizi ile birlikte geri alınması için yasal işlem başlatıldığını söyledi.

Bu kişilerin çoğunlukla Trabzon’un kırsal kesimlerinde yaşadıklarına dikkat çeken Tahsin Halcı, “250 kişinin hepsi ihbar yöntemiyle tespit edildi. Vatandaşlar, ‘Alo 170’ ihbar hattımızı arayıp şikayet ediyor. Şikayet edenlerin çoğu da akrabaları. Eskiden bu şekilde maaş almak suç kabul edilmiyordu. Ancak yeni çıkan yasalarla artık suç kabul ediliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu durumda olan kişilerin yasal takibata takılmamaları için SGK’ya başvurup maaşlarını kestirmelerini isteyen Halcı, “Şaibeli boşanma TCK açısından suç teşkil ediyor. Hem verilen aylıklar faiziyle geri alınıyor, hem de savcılıkta soruşturma açılıyor. Hatta bu durum hapis cezasına kadar gidebiliyor” dedi.

HABERTURK - DHA