Ekonomi Babacan: BDDK gözünü kırpmadan kararını verir

Babacan: BDDK gözünü kırpmadan kararını verir

Paylaş
Babacan: BDDK gözünü kırpmadan kararını verir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kredi derecelendirme kuruluşları ve BDDK ile ilgili açıklamalarda bulundu. Babacan Bank Asya'nın durumu ile ilgili sorulara "Bankalar için kaynağı belirsiz söylentiler çıkabilir. Bunlar kasıtlıdır. Gerekli olan konularda BDDK gözünü kırpmadan karar verir" dedi

İstanbul'da düzenlenen 5. Finans Zirvesi’nde soruları yanıtlayan Bababcan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin nabzını yerinde tutması gerektiğini söyledi. "Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi objektif şekilde değerlendirmeli " diyen Babacan "Kredi derecelendirme kuruluşlarından beklentimiz Türkiye'yi daha geniş ekiplerle değerlendirmeleri.

Haberin Devamı

Yatırımcılar kedi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye hak ettiği kredi notunu almadığını düşünüyor" dedi.

'ENDİŞELİ BİR TABLO YOK'

Bankacılık ile ilgili tüm bilgileri, ilgili ve yletkili kişilerden almak gerektiğini vurgulayan Babacan, "Bunu da ya BDDK Başkan ı kendisi yapar ya da BDDK internet sitesinden duyuru yapılır" dedi.

Türkiye açısından bankacılık sisteminin sağlamlığının çok önemi bulunduğunu da vurgulayan Babacan, Türkiye’nin yüksek cari açığıkları nedeniyle bankaların da yurt dışından büyük miktarlarda borçlanmalar yaptıklarını söyledi.

Babacan, bu yıl Türkiye’nin cari açığında bir miktar düşüş olacağına da işaret ederek, "Dolayısıyla bankalarımızın dış finansman ihtiyacı geçen yıla göre daha az olacak. Bu nedenle burada herhangi endişelenecek bir tablo yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

'İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KALEM OYNATMAYLA ÖLÇÜSÜZ RANT OLUŞUYOR'

İnşaat sektörünün önemine değinen ve gelişmiş ülkelerde bile milli gelirin yüzde 8’inin inşaat sektöründen geldiğini belirten Babacan, "Bir de çok kısa vadeli küçük kalem oynatmalarla oluşan ölçüsüz rantlar var. Bu ölçüsüz rantların oluşmasıyla ilgili bizim eleştirilerimiz var.

Bu ölçüsüz rantların daha kontrollü, fırsat eştliğine dayanan ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. ’Hangi sektöre yatırım yapayım’ dediğinde yatırımcılarımız kararlarını daha sıhatli bir şekilde verebilsinler.

Aksi halde çok kolay; bir gecede bir kalem değişikliğiyle, mevzuat değişikliğiyle sağlanan rantların söz konusu olduğu bir alan varken, ister istemez sanayi gibi uzun vadeli gerçekten çok emek isteyen, ciddi fedakarlık isteyen bir sektöre ister istemez ilgi düşebiliyor. Bunu yeniden bir dengelememiz gerekiyor."

DHA