Ekonomi Banka hesaplarını boşaltıp altın alıyorlar

Banka hesaplarını boşaltıp altın alıyorlar

Paylaş
Banka hesaplarını boşaltıp altın alıyorlar

Yunanistan'da halk, ülkenin olası iflasına karşı bankalardaki mevduat hesaplarını boşaltıp, altına hücum ediyor

Ülkede altın satışında, kendini güvence altına almak isteyenler bankalardaki paralarını çekip, altın almak için yarışa girmiş durumda.

Atina hükümetinin “ülkeyi kurtarma” sözü vermesine karşı, halk Başbakan Yorgo Papandreu’nun sözlerine güvenmiş gibi görünmüyor. Bütün bunlara rağmen, parlamento Salı gecesi gerçekleşen oylama güven oyu almayı başardı.

Yunanistan merkezli değerli metal işlemcisi Sepheriades şirketinin analistlerinden Harry Krinakis, “Küresel kriz patlak verdiğinde, Yunan halkına altın satışına aracılık etmeye başlamıştık. Şimdiki talep, o zamanın beş katı” diye konuştu.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI ZAMANLARI GİBİ

Yunanistan’da yaşayan bilgisayar teknisyeni Tomas da, elindeki euroları altına çevirdiğini belirtti ve “Büyük ninemin İkinci Dünya Savaşı’nda yaptığı gibi, altınları evimde saklıyorum” dedi.

Ülkede, 2011’in ilk çeyreğinde bankalardan çekilen paranın tutarı 1.5 ile 2 milyar euro arasına denk geldi.

Haberin Devamı

Yunanistan Merkez Bankasına göre geçen yıl, mevduat hesabı sahipleri, ülkedeki toplam hesabım yüzde 12.3’üne denk gelen bir oranda, 30 milyar euro çekti bankalardan.

Yunan mevduat sahiplerinin, 2010’da Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki bankalara 8 milyar euro aktardığı tahmin ediliyor. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki bankaların Yunan krizinden etkileneceği yönündeki korkular nedeniyle, para akışının bu yıl hız kestiği belirtildi.

Süpermarket yöneticisi olan Andreas isimli bir vatandaş ise, bu yılın başında bütün aile varlıklarını Münih’teki bir hesaba aktardığını söyledi.

Andreas, “İsviçre bankaları, elinizde yüz binlerce euronuz yoksa, sizinle ilgilenmiyor” diye konuştu.