Ekonomi Banka kredisi ödeyenlere şok

Banka kredisi ödeyenlere şok

Paylaş
Banka kredisi ödeyenlere şok

Otomobil ve tüketici kredilerinde KKDF oranı yüzde 5 yükselirken, bu artış, müşterinin ödeme planlarına da yansıdı

Maliye Bakanlığı, 2004’te benimsediği görüşün tersine görüş bildirince on binlerce kredi kullanan vatandaş Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) şoku yaşamaya başladı.

Bakanlar Kurulu kredilerde KKDF kesintisini geçen hafta yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardı. Maliye Bakanlığı’nın 2004 yılında yapılan KKDF değişikliğinde yeni KKDF oranlarının kararın yayımlandığı tarihten sonra kullanılan krediler için geçerli olduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

BANKANIZA DANIŞIN

Maliye’nin 2004 yılında verdiği görüşe dayanarak bankalar da eski KKDF oranı olan yüzde 10’luk kesintinin devam edeceğini düşünüyordu. Ancak Bankalar Birliği bazı bankaların tereddüdü üzerine Maliye’ye yüzde 15’lik KKDF oranının mevcut kredilerin taksitleri için geçerli olup olmadığını sordu. Maliye ise bu kez mevcut kredi taksitlerinin yüzde 10 değil yüzde 15 KKDF kesilerek ödeneceği yönünde görüş verdi.

Bankalar Birliği de bunu bankalara iletti. Bankalar ise mevcut kredi müşterilerine artık taksitlerin yeni KKDF oranından ödeneceğini ve bunun için yeni kredi sözleşmesi imzalanması gerektiğini iletti. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF), kesinti oranı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılarak 28 Ekim’de yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

BANKALAR BİRLİĞİ İSTEDİ

Yeni belirlenen oranın bu tarihten önce kullanılmış olan kredilere uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bankalar Birliği’ne hitaben yapılan açıklamada kredinin kullanım tarihine bakılmaksızın bütün tüketici kredilerinde 28 Ekim’den itibaren 2010/974 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen yeni oranın (yüzde 15) kullanılacağı belirtildi.

Yazıda ayrıca Türk Lirası kredilerinde fon kesintisi faiz tahakkukunda doğduğundan, bu kredilerle ilgili olarak kredi kullanım tarihine bakılmaksızın 28 Ekim tarihinden (bu tarih dahil) sonra tahakkuk ettirilecek faizler için fon kesintisi oranının yüzde 15 olarak uygulanması gerektiği belirtildi.

(HaberTürk)