Ekonomi Bir af, üç bilinmeyen

Bir af, üç bilinmeyen

Paylaş
Bir af, üç bilinmeyen

Davutoğlu'nun açıklamasından sonra borç dondurmayla ilgili olarak önerge kabul edildi ancak kafalarda soru işaretleri var

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen hafta 1.3 milyon Bağ-Kurlunun bir yıldan daha uzun süreli borçlarının dondurulacağını açıkladı. Ancak bir nevi af niteliğinde bulunan bu düzenleme konusunda tek bilinen, kapsama giren kişi sayısı. Sosyal güvenlik parametrelerini yakından etkileyecek olan bu uygulamanın bilinmeyenleri şöyle sıralanıyor:

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun açıklamasından sonra borç dondurmayla ilgili olarak önerge kabul edildi. Ancak bu önergenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na maliyeti konusunda net bir rakam bulunamıyor. SGK borçlarının yeniden yapılandırılması sürecinin devam etmesi nedeniyle, maliyet hesabının çıkarılmasının zor olduğu ifade ediliyor.

NEDEN ŞİMDİ GELDİ?

Bağ-Kurluların borçlarının dondurulması daha önce Haziran ayında torba yasa görüşmeleri sırasında gündeme gelmişti. Bu konuda bir önerge de hazırlanmış, ancak Maliye Bakanlığı’nın “Dengeler olumsuz etkilenir” itirazı üzerine geri çekilmişti. Bu düzenlemenin 7 ay sonra aniden gündeme getirilmesi, yaklaşan seçimlere bağlanıyor.

SOSYAL GÜVENLİK KAYGISI

En büyük sorun ise, sosyal güvenlik sisteminde görülüyor. Küçük esnafı yakından ilgilendiren bu uygulamanın, sosyal güvenlik sisteminin özellikle emeklilik parametrelerini olumsuz etkilemesinden kaygı duyuluyor. Bürokratlar ise, “Siyasiler istedi, biz gerekli düzenlemeyi yaptık” demekle yetiniyor. (Hürriyet)

Haberin Devamı