Ekonomi Boş kağıda imza atan sorumlu tutulmayacak

Boş kağıda imza atan sorumlu tutulmayacak

Paylaş
Boş kağıda imza atan sorumlu tutulmayacak

Meclis'te görüşülen yeni Borçlar Yasa Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre,açığa (boş kağıda) imza atan kişi sonradan yazılan metinden sorumlu tutulmayacak

Alışverişten iş hayatına ekonomik ilişkileri düzenleyen Borçlar Yasası’nda köklü değişikliklere gidiliyor. Meclis’te yasayı değiştiren tasarının kabul edilen maddelerine göre, ısmarlanmamış bir şeyi alan kişi bunu geri göndermek, saklamak ya da haber vermekle yükümlü olmayacak. Açığa (boş kağıda) imza atan kişi sonradan yazılan metinden sorumlu tutulmayacak. Ödül sözü veren sonradan cayarsa yapılan giderleri ödeyecek. Kriz döneminde birçok vatandaşın hayatına dokunan borçlar hukukunda kuralları yeniden düzenleyen tasarının 21 maddesi bazı değişikliklerle kabul edildi. Kabul edilen maddeler ile gelen düzenlemeler şöyle:

Haberin Devamı

Ismarlamadıysan kullan

*Ismarlanmamış bir şeyin gönderilmesi öneri sayılmayacak. Ismarlanmayan bir şeyi posta kutusunda veya kapısının önünde bulan ya da başka bir yolla alan kişi, söz konusu şeyi geri göndermek veya saklamakla yükümlü olmayacak. Kişi bu malı kullansa bile bedelinden sorumlu olmayacak.

Fiyat listesi öneri sayılacak

* Fiyatını gösteren mal sergilenmesi veya tarife, fiyat listesi ya da benzerlerinin gönderilmesi, aksi açıkça ve kolaylıkla anlaşılmadıkça öneri sayılacak.

Elektronik imza bağlayacak

* İmzanın, borç altına girenin el yazısıyla atılması zorunlu olacak. Güvenli elektronik imza da el yazısıyla atılmış imzanın bütün hukuki sonuçlarını doğuracak. İmzanın el yazısı dışında bir araçla atılması, ancak örf ve adetçe kabul edilen durumlarda ve özellikle çok sayıda çıkarılan kıymetli evrakın imzalanmasında yeterli sayılacak.

Haberin Devamı

Sorumluluk kalkıyor

* Tasarı metninden, “Açığa atılan imzanın üzerine sonradan yazılan metnin, imza atanın iradesine uygun olduğu kabul edilir. Yazılan metnin anlaşmaya aykırı olduğunu ispat yükü, açığa imza atana düşer” hükmü çıkarıldı. Yani açığa imza atan kişi, sonradan yazılan metinden sorumlu tutulamayacak.

Parmak izi de geçerli

* Okur yazar olmayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilecek.

Tek yanlı sözleşmede bireye koruma

* Bankalar, sigorta, seyahat ve taşıma işletmeleri gibi şirketler tarafından önceden hazırlanan soyut ve tek yanlı sözleşmelere karşı bireyleri koruyan hükümler getirildi. Örneğin kredi kartı veya sigorta sözleşmesinde yer alan bir hüküm, açık ve anlaşılır değilse veya birden çok anlama geliyorsa, düzenleyenin aleyhine ve karşı tarafın lehine yorumlanacak. Sözleşme, tek yanlı olarak karşı taraf aleyhine hükmü değiştirme ya da yeniden düzenleme yetkisi vermişse, bu yok sayılacak.