Ekonomi Doğal gaz faturası nasıl düşük gelir?

Doğal gaz faturası nasıl düşük gelir?

Paylaş
Doğal gaz faturası nasıl düşük gelir?

Doğal gazlı evlerde ısı tasarrufu için yoğuşmalı kombi takılması, oda termostatı kullanılması, peteklere termostatlı vana takılması ve boş olan odalardaki peteklerin kapatılmaması öneriliyor

Makine Mühendisleri Odası Kırşehir Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Çetiner, doğal gaz kullanılan evlerde ısı yalıtımı, verimli cihaz seçme, cihazı destekleyecek ekipmanların iyi seçilmesi, uygun tesisat ve tasarruf ekipmanlarına dikkat edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Isı yalıtımı iyi bir şekilde yapılmış bina ve dairenin kışın soğuktan, yazın da sıcaktan korunduğunu belirten Çetiner, kışın sıcaklık konforunu arttırdığı gibi yüzde 50’ye yakın tasarruf sağladığını vurguladı.

Çetiner, eski binalarda yalıtımın duble olarak yapılması gerektiğine dikkati çekerek, ısı yalıtımını dış mekanda yaparak kiriş ve kolanların da izole edilmesinin sağlanması gerektiğini anlattı. Bireysel ısıtma sisteminde tercih edilecek olan kombinin yoğuşmalı olması halinde minimum yüzde 15 tasarruf sağlandığını aktaran Çetiner, şöyle devam etti:

"Yoğuşmalı kombilerde 2 türlü fayda var. Bir yakıt tasarrufu sağlıyor, iki çevreyi kirletmiyor. Konumu ne olursa olsun, her türlü mekana yoğuşmalı kombiyi tavsiye ediyoruz. Birinde yüzde 15, diğerinde yüzde 25 tasarruf ederiz. Ama mutlaka tasarruf ederiz. ’Evimiz küçük ise, peteğimiz az ise yoğuşmalı kombi kullanmamız gerekmez’ ifadesi çok doğru bir kullanım değil."

Haberin Devamı

Dairelere yapılan tesisatın da doğal gaz kullanımında önemli olduğunu ifade eden Çetiner, "Tesisatının düzgün değilse ısınmamız çok rahat olmayacak. Isı sarfiyatımız artacaktır. Sadece odanın büyüklüğüne küçüklüğüne bakıyoruz. Bu doğru değil. Binamızın ya da odamızın ısı ihtiyacını hesaplamak lazım. Binanın ya da odanın yönü, ısı yalıtımının olup olmadığı ve rüzgar faktörü önemli. Bu tür etkenleri dikkate alarak hesabımızı yaparsak daha iyi şekilde ısınacağız. Bazı odalarda yanlış hesaplamalar yapılıyor. Pencereye göre petek konuyor veya odanın büyüklüğüne göre petek konuyor. Isı hesabı dikkate alınmıyor. Bakıyorsunuz bir oda yanarken, diğer oda donuyor" dedi.

TERMOSTATLI VANA ŞART!

Sıcaklık ayarı yaparken kombiyle çok oynanmasının zararlı olduğunu belirten Çetiner, kombi değerleriyle oynamak yerine, odalarda termostat kullanılması, peteklerde de termostatlı vana tercih edilmesinin önemine dikkati çekti.

Çetiner, şunları kaydetti: "Bizim oda sıcaklıklarında bazı kıstaslarımız vardır. Örneğin oturma odası 22 derecedir. Yatak odası 20 derecedir. Koridor 15 ya da 18 derecedir. Bunları tutturmamız gerekiyor. Buna göre peteğimizin büyüklüğünü ya da küçüklüğünü hesaplamamız gerekiyor. Kullanacağımız termostatlar vasıtasıyla ihtiyacımız olan ısıya ayarlayarak, kombimizin devreye girmesini ya da çıkmasını termostatımız ayarlar."

Haberin Devamı

Kullanılmayan odalara termostatik vana takılmasını öneren Çetiner, buralardaki peteklerin tamamen kapatılmasının doğru olmadığını söyledi. Çetiner, "Bazı kullanmadığımız ya da az kullandığımız odalar var. Tamamen kapatmamız doğru değil, donabilir. Oradaki soğukluk diğer odaları etkileyebiliyor. Burada da termostatik vana öneriyorum. Termostatik vanayla odanın kaç derece olmasını istiyorsak, sıcaklık o ayara geldiğinde bir daha o odadaki peteğe su girmiyor. Bu bize hem yakıt tasarrufu hem de ısı konforu sağlıyor" diye konuştu.

AA