Ekonomi Dolar güne 2.5 liranın üzerinde başladı

Dolar güne 2.5 liranın üzerinde başladı

Paylaş
Dolar güne 2.5 liranın üzerinde başladı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası ve bağımsızlığını hedef alan açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerinin etkisiyle dün 2.50 liraya çıkan dolar yeni güne de bu düzeyin üzerinde başladı

ABD’de dün açıklanan enflasyon ve dayanıklı mal siparişleri verileri, ABD’nin faiz artırımlarına, geçen hafta sonbahara ötelenen beklentilerden daha erken başlayabileceğinin işaretini verdi.

Haberin Devamı

Dolar, dün Türkiye’de piyasaların kapandığında 2.50 lira dolayında hareket ederken, bugünün erken saatlerde 2.5085 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 2.5040 - 2.5050 aralığında hareket ederken, euro da 2.8050 - 2.8100 lira aralığına kadar yükseldi. Dolar, 11 Şubat günü 2.5155 lira ile rekor düzeye çıkmıştı.
Doları, Erdoğan’ın önceki gün söylediği Merkez Bankası’nı eleştiren, "Bağımsızlık zırhına sığınarak bize karşı tavır takınma. Başka bir yere bağımlılığın mı var bunu söyle" sözleri tetiklemiş, dolar 2.49 liraya dayanmıştı. Erdoğan’ın sözlerinin ardından gündeme gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın istifa ettiği iddiaları da dövizi yukarıya iten nedenler arasında sayıldı.

Haberin Devamı

Ancak, dün bu iddiaların Başbakanlık tarafından yalanlanmasıyla dolar 2.4796 liraya kadar geriledikten sonra, ABD’de enflasyonun, Merkez Bankası’nın istediği yükseliş eğiliminde olduğunu gösteren verilerinin açıklanmasıyla yeniden tırmanışa geçti 2.5 liraya çıktı.

DHA