Ekonomi Dünyaya çekirge satıyor

Dünyaya çekirge satıyor

Paylaş
Dünyaya çekirge satıyor

Antalyalı işadamı Selami Gökgöl, Asya, Avrupa ve Arap ülkelerine çekirge ihraç ediyor

Selami Gökgöl, evinde beslediği balıklarına canlı yem bulunamaması üzerine, çekirge beslemeye başladığını söyledi. Turizm işiyle uğraşırken çekirgelerin ekonomik yönden katkılarını incelediğini anlatan Gökgöl, 4 arkadaşıyla bu işi ticari olarak yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Şu anda 5 dönüm üzerine kurulu tesiste Mısır çöl çekirgesi üretimi yaptıklarını kaydeden Selami Gökgöl, tesiste 370 kafeste yılda yaklaşık 1 milyon çekirge ürettiklerini bildirdi. 15 gün kuluçka dönemi geçiren bir çekirgenin 70-75 gün yaşayabildiğini anlatan Gökgöl, 2006’dan bu yana 1 milyon çekirgeyi dış pazarlara sattıklarını anlattı.

PORSİYONU 40 EURO

Gökgöl, çekirgelerin tanesini yurtdışına 7 cent’ten, Türkiye’de ise boylarına göre 25 ile 35 kuruş arasında değişen rakamlardan satışa sunduklarını ifade etti. Çekirgeyi Avrupa’da Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelere sattıklarını, Asya ülkelerinin yanı sıra son yıllarda Arap ülkelerine de çekirge ihraç etmeye başlatıklarını ifade eden Gökgöl, Avrupa’daki bazı lüks restoranlarda çekirgenin porsiyonunun 30-40 eurodan satışa sunulduğuna dikkati çekti.
Ürettikleri çekirge için Tayland ve Çin’den de talep geldiğine değinen Gökgöl, bu ülkelerin talebini ise üretimin azlığı nedeniyle karşılayamadıklarını kaydetti.

Asıl mesleğinin turizm rehberliği olduğunu belirten Gökgöl, "Ancak çekirge üretmeye başladığımda tüm dikkatleri üzerime çektim. Turizmciyken beni fark etmeyen insanlar, çekirge ürettiğimi öğrenince ayrı bir ilgi gösteriyorlar. İnsanlar bu işin nasıl yapıldığını merak ediyorlar" dedi.
Selami Gökgöl, çekirgeleri besleyebilmek için özel çim odası yaptıklarını ve çekirgelerin günlük 350 metrekarelik alandaki çimleri tükettiklerini söyledi.

YARIŞMACILAR YESİN DİYE ÇEKİRGE GÖNDERDİLER

Gökgöl, macera sporlarına yönelik bir yarışma programında yarışmacıların yemesi için Antalya’dan çekirge gönderdiklerini de anlattı. Gökgöl, yüksek proteine sahip çekirgenin, et yerine tüketilebileceğini, kolestrol oranının düşük olması sayesinde sağlıklı bir besin türü olduğunu savundu. Gökgöl, "Kuveyt bir İslam ülkesi olmasına karşın bizden çekirge talep etmekte. Burada çekirge yoğun olarak tüketilmekte" dedi.

Evinde sürüngen başta olmak üzere, çeşitli ev hayvanları yetiştirmek isteyenlerin canlı yem sıkıntısı çektiklerine dikkati çeken Gökgöl, çekirge ile bu açığın kapatılabileceğini söyledi.

Çekirgenin kedi ve köpek yavruları için büyük bir besin desteği sağladığını da savunan Gökgöl, şöyle konuştu: "Halkımız ’Kedi köpek çekirge mi yer?’ diye düşünür. Oysa kediler ve köpekler çekirge yemekten büyük keyif alırlar. Üstelik çekirge, bu hayvanların gelişimi için gerekli besin desteği sağlıyor. Çekirge, hayvanlarınızı hastalıklardan korur, gelişimini daha iyi sağlar, tüy döküntüsünü azaltır. Çekirgeler şimdilerde Türkiye’de kedi köpek yemi olarak kullanılıyor."

YENİ BÖCEK TÜRLERİ DE ÜRETECEK

Dünyada 100’ün üzerinde çekirge türü olduğunu kaydeden Gökgöl, çiftlikteki çekirgelerin tarım alanlarına zararlı bir tür olması nedeniyle güvenlik önlemi altında üretildiğini bildirdi.

Çekirgelerin yetiştiği ortamda farklı böcek türlerinin yetişmediğini, ancak yoğun talepler nedeniyle cırcır böceği ve un kurdu yetiştirmeyi de düşündüklerini belirten Gökgöl, üretimleriyle ilgili bilgi almak isteyenlerin www.antalyacekirge.com adlı internet sitesini ziyaret edebileceklerini sözlerine ekledi.

AA

Haberin Devamı