Ekonomi Düşük gelirli kadın daha çok şiddet görüyor!

Düşük gelirli kadın daha çok şiddet görüyor!

Paylaş
Düşük gelirli kadın daha çok şiddet görüyor!

Konya'daki yardım kuruluşlarına müracaat ederek destek alan kadınlar arasında yapılan şiddet araştırmasında, kadına yönelik şiddetin gelirle ters orantılı olduğu belirlendi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, eşinden boşanan ve çeşitli yardım kuruluşlarından destek alan kadınlar arasında yaptığı araştırmada, kadına yönelik şiddetin gelirle ters orantılı olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Şiddete maruz kalan kadınların yüzde 54,5’inin sıfır ila 400, yüzde 22,7’sinin 400-800, yüzde 5,1’inin de 2 bin 200 lira ve üzeri gelire sahip olduğu tespit edildi.

Nefes Aile-Çocuk Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği ile Konya’daki 176 kadın üzerinde yapılan "Aile Değerlendirme Anketi"ni değerlendiren NEÜ Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın, bu çalışma ile aile içindeki şiddet olgusunun kadın üzerindeki etkisinin incelenmesini amaçladıklarını söyledi.

Kentte yaşayan ve şiddet görmüş kadınların hedef kitle olarak belirlendiğini ifade eden Yalçın, evlilik yaşları sorulan kadınların yüzde 56,3 gibi büyük bir oranının 15 ila 20 yaş arasında evlendiğini beyan ettiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yalçın, "Bir iş ya da iyi bir eğitim almadan evlenme durumunda kalan bu geniş kitlenin sabit gelir durumu ile ilgisi de vardır. Katılımcıların yüzde 32,4’ü 21 ila 25, yüzde 9,7’si 26 ila 30, yüzde 1,7’si 31 ila 35 yaş gruplarında evlendiklerini bildirmiştir" diye konuştu.

Kadınların yüzde 62,5’inin evlenmeden önce eşlerini tanımadığını, yüzde 37,5’inin ise tanıdığını söylediğini anlatan Yalçın, bu rakamlardan çoğunluğun görücü usulüyle evlendiğinin anlaşıldığını belirtti.

400 LİRANIN ALTINDA GELİRİ OLANLAR ÇOĞUNLUKTA

Yalçın, araştırmadaki en ilginç sonucun gelir seviyesi ile şiddet oranı arasındaki durum olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Şiddet gören kadınlardan aylık sabit geliri 400 liranın altında olanlar yüzde 54,5’lik önemli bir oranı oluşturmaktadır. İkinci en yüksek oranı yüzde 22,7 ile 400 ila 800 lira aralığında geliri olanlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların çok önemli bir yüzdesinin, asgari ücret sınırının da altında gelire sahip olduğu görülmektedir. Bu orandaki kadınlar aile, çevre ya da yardım kuruluşlarının desteği ile hayatlarını sürdürmeye çalışan, kısmen de temizlik yaparak evlerinin geçimini sağlamaya gayret eden kadınlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınların yüzde 12,5’i 800-bin 100, yüzde 5,1’i bin 100-2 bin 200, yüzde 5,1’i de 2 bin 200 ve üzerinde geliri olduğunu beyan etmiştir. Çok az bir oranı kısmen hayat standardı oluşturabilecek gelire sahiptir. Bu da şiddet gören kadınların geçim sorununu göstermesi açısından önemlidir."

Haberin Devamı