Ekonomi Emekliye 355 liraya kadar maaş artışı yolda!

Emekliye 355 liraya kadar maaş artışı yolda!

Paylaş
Emekliye 355 liraya kadar maaş artışı yolda!

Hükümet, 2013'te çıkardığı intibak yasasıyla 2000'den önce emekli olanların maaşlarında 355 liraya varan artış yapmıştı. Ancak 2000 sonrası emekli olanlar kapsam dışı tutulmuş ve bu artıştan faydalanamamıştı. 2000 sonrası emekli olanlar bu nedenle dava açılmıştı. 29 Nisan'da görülecek davayı emekliler kazanırsa, maaşları 50 ila 355 lira arasında artacak

Yıllardır gece gündüz çalışanlar dört gözle emekli olup geri kalan hayatlarını mutlu ve huzurlu geçirmek istiyor. Fakat asıl çile ilk emekli maaşı alınca başlıyor.

Emeklilikte ele geçen maaşla çalışırken kazanılan para arasında neredeyse yarı yarıya fark oluşuyor. Sosyal güvenlikte her 3-4 yılda bir yapılan düzenleme ise emeklilik yaşını ileri attığı gibi, emeklilikte alınacak maaşların düşmesine neden oldu.

Özellikle 2008 sonrasında aylık bağlama oranlarının düşmesiyle birlikte emeklilerin emekli aylıklarında önemli azalmalar oldu. Bu fark 2000 yılından önce emekli olanlar için bir miktar kapandı. Peki ama nasıl? Haksız uygulama var Hükümet, 2013’te çıkardığı intibak yasasıyla 2000’den önce emekli olan 1.9 milyon kişinin maaşlarında 355 liraya varan artış yaptı.

2000 sonrası ise kapsam dışı tutuldu. Bu durum 2000 sonrası emekli olanları mağdur etti ve haksızlık yarattı. Bunun üzerine İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) de bazı üyeleri kanalıyla İş Mahkemeleri’ne dava açmıştı. Ankara 8’inci İş Mahkemesi’nde görülen davanın altıncı duruşması Şubat ayı başında yapılmıştı.

Daha önceki duruşmalarda iptal edilen ve emekliler aleyhine çıkarılan rapor, bu sefer emekliler lehine hazırlandı. İMBED Başkanı Hamdi Öz, “Davada ibre emeklinin lehine döndü. Davadan önce umutsuzdum. Nihai karar 29 Nisan’da çıkabilir. Müjdeli haber bekliyoruz” dedi.

8.5 MİLYON KİŞİ BUNU BEKLİYOR

2000 yılından sonrasını kapsayacak intibak düzenlemesi 8.5 milyon emekliyi kapsayacak.

Özellikle 2008 sonrası emekli olanlar için aylıkların hesaplanma yöntemi tamamen değiştiği için intibak hayati önemde. 2000 sonrası emekli olan kişilerin intibak uygulamasına tabi tutulması benzer şekilde emekli aylıklarında iyileştirmeler doğuracak.

Emekli aylıklarına 50-355 TL arasında iyileştirmenin gelmesi söz konusu olacak.

KARAR OLUMSUZ OLSA DA BAŞVURU YAPILABİLİR

Davada karar olumsuz olsa bile konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşınması mümkün.

Bu durumda Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru hakkına dayanan formun doldurulması ve mahkemeye başvuru yapılması gerekecek.

Anayasa Mahkemesi’ne açılacak dava sonucunda Mahkemenin kararının olumlu olması halinde yine hükümetin konuyla ilgili düzenleme yapması gerekliliği ortaya çıkacak.

2

Haberin Devamı