Ekonomi Enflasyon tahmini yükseldi!

Enflasyon tahmini yükseldi!

Paylaş
Enflasyon tahmini yükseldi!

Enerji fiyatlarındaki ayarlamalar doğrultusunda 2012 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 1.2 puan artırılarak yüzde 7.4'e yükseltildi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılı enflasyon tahminlerini açıkladı. Düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Başçı, "Enflasyonun 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9 ile yüzde 7.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2013 yıl sonu tahminimiz ise, orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere, yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 aralığında yer alıyor. Orta vadeli enflasyonun yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Özetle temelde enerji fiyatlarındaki ayarlamalara bakarak 2012 yıl sonu enflasyon tahminizi yüzde 1.2 puan yukarı yönde güncelleyerek, yüzde 7.4'e yükselttik" dedi.

YILIN SON ENFLASYON RAPORU


Merkez Bankası yılın son enflasyon raporunun açıklamasında; son dönem açıklanan verilerin amacı ulaşıldığını gösterdiğini kaydeden TCMB Başkanı Erdem Başçı net ihracatın büyümeye katkısının arttığını belirtti.

Ekim 2011’den itibaren fiyat istikrarına odaklanıldığını, parasal sıkıştırma gerçekleştirdiklerini ve 2012 ek parasal sıkıştırmaya gidildiğini söyleyen Başçı enflasyonun çift haneye çıktığı ortamda beklentilerin bozulmasının önüne geçtiğini savundu.

Haziran ayı itibariye piyasa verilen likiditenin arttırıldığını bununla fonlama maliyetinin düşürüldüğünü belirten TCMB Başkanı, faiz koridorunun üst sınırı kademeli olarak indirdiklerini belirtti.

Genel olarak ihtiyatlı bir duruş sergilediklerini kaydeden Başçı, küresel ekonomideki belirsizlileri gündeme getirerek bu duruşun korunduğunu belirtti.

Yılın üçüncü çeyreğinde kısa vadeli faizlerde gözle görülür bir düşüş yaşandığını belirten Başçı getiri eğrisinin eğiminin yukarı yönlü olduğunu belirtti. Yılın üçüncü çeyreğinde zayıf iç talebe bağlı olarak kredilerin azaldığını kaydeden Başçı tüketici kredilerinde aşağı yönlü eğimin devam ettiğini söyledi. Başçı önümüzdeki dönemde ticari kredilerde de düşüş öngördüklerini yıl sonunda ise beklentiler dahilinde yüzde 14 seviyesinde kalmasını beklediklerini kaydetti.

TCMB Başkanı ROK’un arz ve talep arasındaki dengesizlikleri azaltmasını beklediklerini dile getirirken, inşa sürecinin tamamlanması halinde otomatik dengeleyici şeklinde işlemsini hedeflediklerini kaydetti.

ÖNGÖRÜLERİ AŞMASININ SEBEBİ


Enflasyon rakamlarının öngörülerden yüksek gerçekleşmesinde petrol fiyatlarında ve işlenmiş gıdadaki artışı gösteren Başçı çekirdek enflasyon tarafında öngörülere paralel bir seyir olduğunu söyledi. Enflasyon göstergelerinde düşüşün sürdüğünü belirten MB Başkanı, kısa vadeli çıktı açığında tahminleri aşağı yönlü güncellediklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde tüketim talebinin artış göstermesini beklediklerini açıklayan Erdem Başçı, ihracatın diğer ülkelere kıyasla olumlu seyirde devam edeceğini söyledi.

Başçı enflasyon raporu açıklamasında petrol fiyatları için 2012 yılı ortalama beklentilerini 110 dolardan 112 dolara çektiklerini, 2013 yılı ortalaması için 100 dolardan 107 dolara çıkarttıklarını açıkladı. İthalat fiyatlarındaki varsayımları da yukarı çektiklerini açıklayan MB Başkanı bu değişikliklerin yılsonu enflasyon tahmininde 0.4 puan yükseltici yönde etki edeceğini belirtti.

Vergi ve enerjinin yılsonu enflasyonunda 0.9 puanlık etkisi olduğunu belirten Başçı önceki raporda yüzde 0.7 olan gıda fiyatları tahmininde değişiklik yapmadıklarını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı 2012 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 7.4 olmak üzere yüzde 6.9-7.9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtirken, 2013 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıklı orta nokta yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 3.8-6.8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Başçı orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını beklediklerini kaydederken önümüzdeki dönemde ılımlı iç talep koşullarının enerji fiyat artışlarının etkilerini sınırlayacağını, çekirdek enflasyonun kademeli düşüşünü sürdüreceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

Raporda Merkez’in enflayon beklentisi 1.2 puanlık artış ile yüzde 7.4’ye çıkarken orta vadede enflasyonun yüzde 5 civarında istikrar kazanacağı tahminine yer verildi.

Başçı açıklamasında yılın son çeyreğinden itibaren Türkiye'de enflasyonun düşmesi ve büyümenin hız kazanması beklendiğini kaydederken enflasyonun tek hanelere indirilmesi Türkiye'nin büyümesi önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdıklarını yineledi.

Yurtiçi talebi ve üretimin uyumlu bir şekilde büyümesi sağlıklı ve sürdürülebilir olacağını belirten MB Başkanı TCMB fiyat istikrarını koruyup, finansal istikrara katkı yapmak suretiyle büyümeyi destekleyeceğini kaydetti. “Önümüzdeki dönemde de TCMB alacağı tedbirlerle finansal istikrara katkı yapmayı sürdürecektir” diyen Başçı fiyat istikrarı ise öncelikli amaç olmaya devam edeceğini söyledi.

“Henüz fiyat istikrarına gelemedik, daha yolumuz var” diyen Başçı enflasyonda yüzde 5 ısrarımız boş bir ısrar olmadığını kaydetti.
Enflasyonu bir hırsıza benzeten Başçı enflasyonda 10 puanlık yükseliş büyümeyi çeyrek puan düşürdüğünü belirtirken enflasyon bir süre yüzde7 civarında gidip geleceğini kaydetti.

2013 yılında hem iç talep bir miktar katkı yapacak diyen Başçı, hem ihracat katkıya devam edecek, böylece iki ayaklı bir büyüme olacağını belirtirken 2013 yılında böylece büyümenin yüzde 4 veya belki biraz daha üzerine çıkması mümkün olacağını söyledi.

“Cari açık/GSYH oranını yüzde 7 platosuna oturttuk, belki bir süre daha böyle gidebilir” diyen MB Başkanı bu yıl için yüzde 3.2 büyüme böyle bir ortamda mükemmel bir başarı olduğunun altını çizdi

Haberin Devamı