Ekonomi Faiz kararında kritik gün

Faiz kararında kritik gün

Paylaş
Faiz kararında kritik gün

Bugün saat 10.00'da TÜİK enflasyon oranlarını açıklayacak. Eğer enflasyon 1 puandan fazla düşerse, Merkez Bankası'nın yarın bir olağanüstü toplantı yaparak faiz indirimi yapması bekleniyor

PİYASALAR ENFLASYONA ODAKLANDI

Haberin Devamı

Küresel piyasalar genel olarak pozitif bir görünümle hareket ederken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak enflasyon verileri ve sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) atacağı adımlara odaklandı.

Küresel piyasalar, bugün güne Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi, Hindistan Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararıyla başladı. Kararların ardından Avustralya doları ABD doları karşısında Mayıs 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 0,7651’e gerilerken, Hindistan Rupisi yatay bir seyir izliyor.

ABD’de dün açıklanan imalat sanayi verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasaları günü yüzde 1’in üzerinde yükselişlerle tamamlarken, tahvil faizleri yatay bir seyir izledi. Dün dolar endeksi gün içinde gördüğü 94,88 seviyesinden 94,37’ye gerilerken, Dow Jones endeksi yüzde 1,14, S&P 500 endeksi yüzde 1,30, Nasdaq endeksi yüzde 0,89 yükseldi. Analistler, parite piyasasındaki oynaklığın devam ettiğini, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine kadar piyasalarda dalgalı seyrin etkili olabileceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Avrupa tarafında dün açıklanan imalat sanayi verilerinin genel olarak beklentilere yakın gelmesinin ardından avro/dolar paritesi son bir haftadır içinde bulunduğu dar bant içindeki hareketini devam ettirdi. Dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,25, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 yükseliş kaydetti. Analistler, bugün açıklanacak Avro Bölgesi ÜFE verilerinin takip edileceğini belirtiyor.

Asya tarafında, Hindistan Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmemesi ve Çin’de açıklanan cari işlemler fazlasının beklentileri aşmasının ardından kapanışa yakın Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0,47 değer kaybederken, Çin’de
Şanghay endeksi yüzde 1,91 yükseldi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi ise günü yüzde 1,27 düşüşle tamamladı.

Yurtiçinde, bugün açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri ve sonrasında TCMB’nin atacağı adımlar piyasaların odak noktasında bulunuyor.

Haberin Devamı

TCMB Başkanı Erdem Başçı geçen hafta yıllık enflasyonunun yüzde 1’den fazla düşmesi durumunda Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 4 Şubat’ta toplanarak faizleri düşürebileceğini söylemişti. Analistler, Başçı’nın açıklamasından sonra piyasalarda oluşan faiz indirimine ilişkin beklentinin, dolar/TL’nin 2,36 seviyesinden 2,43 - 2,45 aralığına yükselmesiyle azaldığını ifade ediyor. BIST 100 endeksi dün yüzde 0,86 değer kazanarak günü 89.713 puandan tamamlarken, günü 2,4313’ten tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında da bu seviyelerde işlem görüyor.

AA Finans’ın saat 10.00’da açıklanacak TÜFE verisine ilişkin gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 0,73 artış yönünde. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,00 ve en düşük ise yüzde 0,50 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,73) göre 2014 aralık ayında yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun yüzde 6,85’e gerileceği hesaplandı.

Haberin Devamı

AA