Ekonomi Ferit Şahenk: Diğer G20 üye ülkeleriyle birlikte çalışmalıyız

Ferit Şahenk: Diğer G20 üye ülkeleriyle birlikte çalışmalıyız

Paylaş
Ferit Şahenk: Diğer G20 üye ülkeleriyle birlikte çalışmalıyız

Türkiye ekonomisi için yatırım amaçlı finansal kaynakların artırılmasının önemine işaret eden Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Türkiye'nin üzerine düşen en önemli görev, diğer G20 üye ülkeleriyle birlikte çalışmak" dedi

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (Institute of International Finance - IIF) düzenlediği "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" Konferansı'nın "2015 yılı için B20 Gündemi (The B20 Agenda for 2015)" başlıklı oturumu, IIF'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hung Tran moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

''TÜRKİYE'NİN ÜZERİNE DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREV...''

Burada konuşan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Avustralya'nın G20 dönem başkanlığı sırasındaki projelerden örnekler vererek, Türkiye'nin üzerine düşen en önemli görevin diğer üye ülkelerle birlikte çalışmak olduğunu dile getirdi.

2013 yılına kadar ihtiyaç duyulan fiziksel altyapı yatırımlarının dünya genelinde 60 trilyon doları bulduğunu aktaran Şahenk, geleneksel yatırımların yanı sıra özel sektörü ön plana çıkartacak yatırımların desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Şahenk, G20 ülkeleriyle birlikte hareket etmenin önemine değinerek, "Burada belirtmek istediğim en önemli şey; yatırım amaçlı finansal kaynakların artırılması gerektiği... Yatırımların artırılması için bankaların aktif varlığına odaklanmamız gerekiyor. Özel sektör yatırımları da bu noktada çok önemli. Bu konuda bankalara daha çok fırsat verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE EKONOMİLERİ, KÜRESEL EKONOMİLERİN KADERİNE BAĞLI OLAMAZ"

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de, ticari bankaların, KOBİ'lerin gelişimine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, "Bir ülkede mikroekonominin oluşabilmesi için KOBİ'lere ihtiyaç vardır. Bu yüzden KOBİ'lerin, ticari bankalar tarafından desteklenmesi gerekmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Özyeğin, küresel sermayede görülen dalgalı hareketlerin, gelişmekte olan ülke ekonomilerini çok fazla etkilediğini dile getirdi.

Gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerindeki farklı küresel politikalardan kaynaklanan baskının gittikçe arttığı değerlendirmesinde bulunan Özyeğin, "Bugün, dünyadaki diğer bir sorun ise farklı coğrafi bölgeler arasındaki yaptırımlar. Gelişmekte olan ülke ekonomileri, küresel ekonomilerin kaderine bağlı olamaz" ifadelerini kullandı.

Özyeğin,gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yatırım çeşitliliğinin de küresel ekonomiye bağlı olarak değiştiğini ve geliştiğini sözlerine ekledi.

Toplantıya ayrıca, Turkven Yönetici Ortağı Göktekin Dinçerler, Avusturalya B20 Şerpası Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı Robert Milliner, Afyonkarahisar Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter de katıldı.

IIF tarafından düzenlenen ve 2 gün boyunca devam eden "Türkiye Başkanlığındaki G20 Gündemi" konferansı "2015 yılı için B20 Gündemi" başlıklı oturumun ardından sona erdi.

AA