Ekonomi Fransız Merkez Bankası, hükümeti uyardı

Fransız Merkez Bankası, hükümeti uyardı

Paylaş
Fransız Merkez Bankası, hükümeti uyardı

Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, hükümete, ekonominin istihdam yaratacak kadar iyi gitmediği uyarısını yaptı

Noyer, bugün Merkez Bankası’nın yıllık faaliyet raporu ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Noyer, "Temel olarak Fransız ekonomisi yeteri kadar iyi değil ve özellikle gençlere gerekli istihdam yaratılması konusunda çaresiz durumda" ifadesini kullandı. Noyer, özellikle kamu borçlarının düşürülmesi konusunda hükümetin daha fazla çaba göstermesini istedi ve kamu borçlarının fazlalığının ekonomik istikrar için ciddi bir sorun teşkil ettiği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Faizlerde görülebilecek bir yükseliş nedeniyle bütçe açığının artmasının ekonomiyi daha da kırılgan bir hale getireceğini belirten Noyer, bir puanlık faiz artışının, kamu finansmanına yaklaşık 40 milyar Avro yük getireceği öngörüsünde bulundu.

Noyer, ’ekonominin canlandırılması için rekabet gücünün artırılması ve iş gücü maliyetinin düşürülmesinin önemli olduğunu" vurguladı. Fransa’da işsizlik oranı yüzde 10’un üzerinde.

AB Komisyonu tahminlerine göre, bu yıl Fransa’nın ekonomik büyüme hızı yüzde 1,1 oranında olacak. Fransa’da bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 4’ü geçmesi AB Komisyonu’nun tepkilerine yol açıyor. Avro kriterine göre, bu oranın yüzde 3’ü geçmemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

AA