Ekonomi İhracat martta geriledi

İhracat martta geriledi

Paylaş
İhracat martta geriledi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mart ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 gerileyerek 11 milyar 229 milyon dolara indi

Yılın ilk 3 ayında toplam ihracat yüzde 6.8 gerileme ile 35 milyar 816 milyon dolara düştü. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre değişmeyerek 153 milyar 309 milyon dolar oldu.

Otomotiv Mart ayı lideri

Sektörel bazda Mart ayında en fazla ihracatı 1 milyar 772 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 353 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ile 1 milyar 328 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi.

En çok artış fındık ihracatında

Mart ayında en fazla ihracat artışını yüzde 35.7 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 26.7 ile savunma ve havacılık sanayii ile yüzde 11.3 ile süs bitkileri ve mamülleri sektörü izledi.

İlk üç pazar Almanya, Irak ve İngiltere

Mart ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, Irak, İngiltere, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 18.7, Irak’a ihracat yüzde 27.9, İngiltere’ye ihracat yüzde 9.7 ve İtalya’ya ihracat yüzde 15.1 gerilerken, ABD’ye ihracat yüzde 21.8 artış gösterdi.

İhracatta artışlar

Mart ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 39 ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleşti. Mart ayında ihracat artışında önce çıkan ülkeler ise şöyle oldu; Umman’a ihracat yüzde 283, Singapur’a ihracat yüzde 255, Malezya’ya ihracat yüzde 111, Tayland’a ihracat yüzde 93, Moritanya’ya ihracat yüzde 81, Katar’a ihracat yüzde 79 ve Kuveyt’e ihracat yüzde 77 arttı.

Mart ayında AB’ye ihracat yüzde 17,3, Afrika’ya ihracat yüzde 10,7, Ortadoğu’ya ihracat yüzde 6,5, BDT’ye ihracat yüzde 21,3 geriledi. Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 40 artış gösterdi.

Düşüşte parite etkisi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatta yaşanan düşüşte, parite etkisi ile birlikte tüm dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralma da etkili oluyor" dedi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı beklentileri ve bunun sonucunda doların değer kazanmasının dünya ekonomilerinin en sıcak gündem maddesi olmaya devam ettiğinin altını çizen Büyükekşi, "İhracatımızda euronun ağırlığı göz önüne alındığında pariteden dolayı ihracatımızın; Ocak ayında 800 milyon dolar, Şubat ayında 900 milyon dolar, Mart ayında ise paritedeki yüzde 22’lik gerileme ile yaklaşık 1.3 milyar dolar negatif yönde etkilendiğini görüyoruz" dedi ve ekledi:

"Euro bazında ihracatımızın artıyor olmasını son derece önemli buluyoruz. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye giderek, aylık 60 milyar Euro devlet tahvili alımlarına başladı. Bu genişlemenin AB’deki büyüme beklentilerine hız kazandırmasını bekliyoruz. Ayrıca yakın zamanda Avrupa’da fuarlara katılan ve bu fuarlardan oldukça olumlu izlenimlerle dönen ihracatçılarımız da, önemli fırsatların olduğu bir dönemden geçtiğimizi işaret ediyor."
İSTANBUL, (DHA)

Haberin Devamı