Ekonomi İngiltere'deki referandum sterlini vurdu

İngiltere'deki referandum sterlini vurdu

Paylaş
İngiltere'deki referandum sterlini vurdu

İngiltere "AB'den çıkalım" dedi. Sterlin, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye indi. Dolar 3 liraya dayanırken, euro ise 3,30 liranın üzerini gördü. Spot altının ons fiyatı yeniden 1.300 dolara kadar yükseldi

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın kaderini belirleyecek olan referandumda oyların büyük bölümü sayıldı.

Haberin Devamı

Resmi olmayan sonuçlara göre, referandumda AB'den ayrılma (Brexit) yönünde oy kullananların oranı yüzde 51.7. 'AB'de kalalım' diyenlerin oranı ise yüzde 48.3.

Mevcut sonuçları değerlendiren BBC'nin öngörüsüne göre, referandumdan yüzde 52'ye karşı yüzde 48 ile "AB'den ayrılma" sonucu çıkacak.

STERLİN DİBE VURDU

Referandumda ortaya çıkan tablonun ardından pound, 1985'ten bu yana dolar karşısındaki en düşük seviyeye geriledi.

Sonuçların AB'den ayrılığı işaret etmesiyle birlikte, sterlin-dolar paritesi 1.3525 oldu.

İşçi Partisi’nin Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, İngiliz Merkez Bankası’nın sterlinin değerini artırmak için müdahalede bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi.

DOLAR 3 LİRAYA DAYANDI

Küresel piyasalardaki Brexit tepkisinde Türkiye'yi ilgilendiren en önemli kısmı olan döviz kurları ise dün akşamdan bu yana adeta baş döndürüyor. Türkiye'de piyasaların kapandığı saatlerde 2,88 liranın hemen altında seyreden dolar/TL kuru İngiltere'de Avrupa Birliği referandum sonuçlarına ilişkin sürekli değişen sonuçlara çok geniş bir bantta dalgalanarak yanıt veriyor.

Haberin Devamı

Uluslararası piyasalarda 24 saat devam eden işlemlerde, dolar/TL kuru gece yarısı 01.00 civarı 2,84'lü seviyelere kadar geriledi. Sonrasında buralardan başlayan hareketle yükselmeye başlayan dolar/TL kuru sabah 05.40 gibi 2,9925 liraya kadar yükseldi ve 3 liraya dayandı.

Dün akşam Borsa İstanbul'da işlemlerin kapandığı dakikalarda 3,27 lira olan Euro/TL'de ise bir ara 3,24'ün altına kadar düşse de sabah 05,40 sularında 3,30 lirayı aştı.

ALTIN SERT YÜRKSELDİ

AB'den "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafifçe önde gitmesinin ardından, yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi ile sert yükseldi.

Spot altın yüzde 3.8 yükselişle ons başına 1,304.47 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 10:46'da 1,298.33 dolara geldi. Erken saatlerde, altın, dört gün süren düşüş döneminin ardından yüzde 0.5 daha gerilemişti.