Ekonomi Irak'taki ekonomik kriz altını da vurdu

Irak'taki ekonomik kriz altını da vurdu

Paylaş
Irak'taki ekonomik kriz altını da vurdu

IKBY Kuyumcular Sendikası Başkan Yardımcısı Ahmet: "Kürdistan bölgesinde daha önce yıllık 3,5 ton altın ithal edilirdi. Şimdi ise bu oran 2 tonun altına düştü. Altın satışları yüzde 80 düştü. Birçok kuyumcu kepenk kapattı"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yaşanan ekonomik kriz altın piyasasını da olumsuz etkiledi. Altın alımının düştüğü bölgede birçok kuyumcu kapıya kilit vurmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

IKBY Kuyumcular Sendikası Başkan Yardımcısı Ümit Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin, altın sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek, "Kürdistan bölgesinde daha önce yıllık 3,5 ton altın ithal edilirdi. Şimdi ise bu oran 2 tonun altına düştü. Altın satışları yüzde 80 düştü. Birçok kuyumcu kepenk kapattı" dedi.

Artan fiyatlarının da alımı düşürdüğünü aktaran Ahmet, bir kilogram altın başına alınan 10 bin dinar verginin, şimdi 315 bin dinar olduğunu ifade etti. Ahmet, kuyumcuların bu vergiyi fiyatlara yansıttığını, bu nedenle satışların düştüğünü kaydetti. Altın fiyatlarının yükselmesinden dolayı evliliklerde de azalma yaşandığını dile getiren Ahmet, mehir için satın alınan 450-500 gramın 40-50 grama kadar düştüğünü bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Ahmet, Kürt bölgesinde en çok Türk altınına rağbet olduğunu belirterek, "Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hindistan, İran, Singapur ve Kuveyt de Kürdistan bölgesine altın ihraç ediliyor. Ancak bölge halkı, kaliteli işçiliği nedeniyle en çok Türk altınını beğeniyor" ifadesini kullandı.

AA