Ekonomi İşçi ve memur yarın hayatı durduracak

İşçi ve memur yarın hayatı durduracak

Paylaş
İşçi ve memur yarın hayatı durduracak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eylemdeki TEKEL işçileri arasındaki restleşme sürüyor. Başbakan, eylemin bitirilmesi için bir ay süre verirken, işçi ve memurlar 4 Şubat'ta bir günlük iş bırakma eylemine gidiyor

Hükümet neler verdi?

Haberin Devamı

- TEKEL işletmelerinin kapatılmasının ardından işçilere 4C’yi adres göstermiş, eylem başladığında koşulların iyileştirileceğini açıklamıştı. 4C’ye verilen maaşlar artırıldı. Buna göre, ilköğretim mezunlarının maaşları 658 TL’den 772 TL’ye, lise mezunlarının maaşları 739 TL’den 856 TL’ye, yükseköğretim mezunlarının maaşları 820 TL’den 938 TL’ye yükseltildi.

- Geçici personele, eğitim durumuna göre yüzde 25-29 arasında zam yapıldı. 10 aylık çalışma süresi 11 aya çıkarıldı. - Hükümet, eylemin 49. gününde 4C koşullarında iyileştirme için iki öneri sundu. Birinci öneriye göre daha önce 11 aya çıkarılan çalışma süresine 22 gün eklendi. Bu 22 günün de yıllık ücretli izin olarak sayılması öngörüldü.

- Hükümetin diğer önerisi çalışılan süre için kıdem tazminatı verilmesi oldu.

Haberin Devamı

- 10 bin 818 TEKEL işçisinden 8 bin 247’sinin iş akdi feshedildi. İşçilerden sadece 28’i 4C sözleşmesini kabul etti. 2 bin 600’e yakın işçininse faaliyetlerine devam eden TEKEL’de çalışmaya devam ettiği ya da başka kurumlara nakledildiği belirtiliyor.

- İş akitleri feshedilen işçilere ihbar, kıdem tazminatlarıyla birlikte daha önce kazanılmış hakkı olan maaş farkı, doğum, ölüm ödenekleri gibi ödemeler de yapıldı.

- TEKEL’le ilişiği kesilen işçilere 4C kadrosuna başvuru için 1 Mart’a kadar süre tanındı.

TEKEL işçisi ne istedi?

- TEKEL işçileri İş Kanunu’na tabi çalışmak istiyor. 4C statüsü ise devlet memurları kanunu altında düzenleniyor ve sürekli değil, geçici bir çalışma sistemi öngörüyor.

- 4C statüsünün özelleştirilen işletmelerdeki işçilere önerildiğine dikkat çeken TEKEL işçileri, kendi işletmelerinin kapatıldığını, bu nedenle farklı bir öneri getirilmesi gerektiği görüşünü savunuyorlar.

- İşçiler, işçi sendikasına üyelik ve toplu sözleşme hakkı da talep ediyor. 4C’nin seçilmesi halinde, memur sendikalarına üye olabilecekler. Bu nedenle de toplu sözleşme hakları olmayacak.

- İşçiler, çalışma koşullarının toplu sözleşme çerçevesinde belirlenmesini istiyor. 4C statüsündeyse koşulları daha çok işveren belirliyor.

Haberin Devamı

- TEKEL işçilerinin şu anki ücretleri bin 50 TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. En yüksek maaş, ikramiyelerle birlikte 2 bin TL’yi buluyor. 4C’deyse ücretler tahsil durumuna göre 772 TL ile 938 TL arasında.

- İşçiler, İş Kanunu’na göre fazla mesai karşılığında ya ek ücret ya da fazla izin günü kazanıyor. Buna karşılık 4C’de verilen görevin, çalışma saatine bağımlı kalmaksızın sonuçlandırılması gerekiyor ve bu çalışma karşılığında ek ücret ödenmiyor.

- 4C’nin kabul edilmesi halinde 11 ay 22 günden sonraki yıl sözleşmenin yenilenme garantisi bulunmuyor.