Ekonomi Kira geliri beyanname verme süresinin son 5 günü

Kira geliri beyanname verme süresinin son 5 günü

Paylaş
Kira geliri beyanname verme süresinin son 5 günü

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira geliri beyanname verme süresinin bitimine 5 gün kaldığını belirterek, "Kira geliri elde eden mükelleflerimiz, 5 kat faiz ve ceza ödememek için mutlaka beyanda bulunsunlar" dedi

Kira geliri elde edenlerin sistemden artık kaçmasının imkansız olduğunu söyleyen Şimşek, bankalar, tapu daireleri, elektrik, su, doğalgaz şirketleri, TOKİ ve inşaat şirketlerinden alınan bilgiler çerçevesinde mükellef tespitinin önceki yıllara göre artık çok daha kolay olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"(Kimse, devlet bizi bulamaz) demesin" diyen Şimşek, geçen yıl yapılan bütün bilgilendirme ve uyarılara rağmen kira geliri elde ettiği halde beyanname vermeyen veya eksik beyanda bulunduğu tespit edilen yaklaşık 100 bin kişinin normalde ödemeleri gereken verginin yaklaşık 5 katı vergi, faiz ve ceza ödemek zorunda kaldığına dikkati çekti. Şimşek, "Vatandaşımız, bu cezalara maruz kalmasınlar, beyannamelerini vaktinde versinler" seklinde konuştu.

CEM YILMAZLI, YALAN DÜNYALI KAMPANYA

Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin beyan edildiği Mart ayının son haftasına yoğun kampanya ile girildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl, ’Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ile mükellef sayısını artırdık. Bu yıl da beyan döneminin son haftasına vatandaşları bilgilendirmek için dizilerden SMS’lere, Cem Yılmaz’lı çeşitli reklam kampanyaları ile hızlı giriş yaptık. Bu yıl ilk defa ’Risk Almaya Değmez!’ teması ile gazetelere tam sayfa ilanlar vererek vatandaşlara ’verginizi zamanında ödeyin mesajını’ verdik. Gazetelerde yayınlanan tanıtım ilanları ve afişlerin yanı sıra, Cem Yılmaz’ın oynadığı ve beyannamelerin internetten nasıl doldurulacağını anlattığı klip de havaalanları, metro istasyonları ve tren garlarında bulunan LED ekranlar aracılığıyla gösterime başladı."

Haberin Devamı

Gelir İdaresi’nin mükelleflere dört koldan ulaşmak için bu yıl televizyonları daha aktif kullandığını anlatan Maliye Bakanı Şimşek, popüler dizi ve yarışma programlarından faydalanıldığını ve kira gelirlerinin beyan edilmesi ile ilgili yayınlar yapıldığını söyledi.

Bu çerçevede "Büyük Risk" adlı popüler yarışmada ’kira" kategorisi altında yarışmacılara kira gelirlerinin beyan edilmesi ile ilgili çeşitli sorular sorulduğunu belirten Şimşek, yine popüler dizilerden "Yalan Dünya"da Şehmuz Dede’nin elde ettiği kira gelirini internetten kolaylıkla beyan edilebileceğine dair torunu Orçun’un dedesini bilgilendirdiği bölümde, ’Dünya yalan, kira vergisi gerçek!" sloganı ile hatırlatmada bulunduğunu kaydetti.

'İLK KEZ İHBAR HATTI DEVREYE GİRDİ'

Haberin Devamı

Şimşek, 18 Mart’tan itibaren kira geliri elde eden vatandaşlara son ödeme tarihi ve internetten beyanname verme konusunda SMS gönderildiğine dikkati çekerek, "İlk kez kira ihbar hattı devreye girdi. www.gib.gov.tr adresinden beyan edilmeyen kira gelirlerinin ihbarına dönük bir de ’kira ihbar hattı’ kurduk. Bu hatla kira geliri elde ettiği halde beyanname vermeyen kişiler bakanlığa ihbar edilebiliyor" dedi.

Mehmet Şimşek, geçen yıl hayata geçirilen "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" ile kira gelirlerinin www.gib.gov.tr adresinden vergi dairesine gitmeye gerek kalmaksızın kolaylıkla beyan edilebildiğini anımsattı.

Ödemelerin iki taksit halinde yapılabileceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek, "İlk taksit 31 Mart’a kadar, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenebilecek" diye konuştu.

AA