Ekonomi Kivi hüsrana uğrattı

Kivi hüsrana uğrattı

Paylaş
Kivi hüsrana uğrattı

Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda fındık bahçelerine kivi diken üreticiler, umduklarını bulamadığı için yeniden fındığa yöneldi

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 5-6 yıldır bölge üreticilerinin kiviye yöneldiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Özellikle arazisi müsait üreticilerin, fındık bahçelerini sökerek yerine kivi diktiğini ifade eden Karadeniz, "Ancak son 1-2 yılda kivi rekoltesinin artması ve fiyatının düşmesiyle üreticiler yeniden kivi bahçelerini sökerek yerine fındık dikmeye başladı" dedi.

Prof. Dr. Karadeniz, kivinin bölgede kesinlikle fındığa alternatif bir ürün olamayacağını, ancak üreticiler için ek ürün olabileceğini vurgulayarak, "Kivi ilk yıllarda olduğu gibi üreticiye kazandırmıyor, karlı değil artık. Kivide en büyük sorun sanayisinin gelişmemesi.

Bu nedenle üreticiler kiviye pazar bulmada sorun yaşıyor" diye konuştu. Kivide sanayinin gelişmesinin şart olduğunu vurgulayan Karadeniz, "Ancak o zaman üretici kividen umduğunu bulabilir ama şu anda üretici hayal kırıklığı yaşamış durumda. Kivide umduğunu bulamayan üreticilerimiz yeniden fındığa yönelmek zorunda kaldı" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Karadeniz, kivinin tüketiminde de sorun yaşandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef son yıllarda kividen çok para kazanmak umuduyla üreticilerin kivi bahçelerini artırmasıyla üretim arttı. Ancak tüketim aynı oranda artmadı. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Tüketimin artmaması kivi fiyatlarını her geçen yıl düşürüyor."

Karadeniz, kivi kilogram fiyatının 1 liraya, hatta 75 kuruşa kadar düştüğüne işaret ederek, "Geçen yıl zirai dondan kivi olumsuz etkilenmesine rağmen fiyatı 2 lirayı geçmedi. Bu da şu anlama gelmektedir; normal rekoltenin olduğu sezonlarda bu fiyatlar daha aşağılarda olacaktır.

Dolayısıyla üretici açısından kivi çok karlı gözükmüyor. Üreticiler şu anda ürettikleri kiviyi yöresel pazarlarda ve ev ihtiyaçlarında değerlendiriyor. Onun dışında kivinin meyve suyu yok. Bu da fiyatı sürekli aşağı düşürüyor. Kivinin bakımı oldukça zahmetli.

Özen gösterilmesi gereken hassas bir meyve. Sürekli ilgi isteyen bir meyve. Ancak bu zahmetlere rağmen üreticilerin son yıllarda kividen umduğunu bulamadığını görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Üretici yer ve su sorunu yaşıyor

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar da kivinin kısa sürede çok hızlı yaygınlaştığına işaret ederek, "Ancak son yıllarda üretici kivi dikecek arazi ve sulamak için su bulamıyor.

Haberin Devamı

Bu da kiviye olan ilgiyi bir anda azalttı" dedi. Kiviye eskisi gibi ciddi bir yönelmenin olmadığını vurgulayan Uzunlar, "Açıkçası üreticilerimizin kafası karışık. Daha önce kividen çok para kazanan bir üretici son yıllarda bu parayı kazanamıyor.

Bu da o üreticinin kafasını karıştırmış durumda" diye konuştu. Uzunlar, Ordu kivisinin aroma bakımından çok iyi bir kaliteye sahip olduğunu belirterek, üreticilerin örgütlenmemesi ve birliklerine sahip çıkmamasından yakındı.

AA