Ekonomi Memur farkın peşinde

Memur farkın peşinde

Paylaş
Memur farkın peşinde

'Yetkili sendikaların hesap bilmezliği sonucu memurlara müjde olarak verilen toplu sözleşme sonuçlarının kâbusa dönüştüğünü' iddia eden HAKSEN, 2014'te enflasyon farkının ödenmesine ilişkin yasal düzenlemenin bulunmadığını belirterek gerekirse dava açacaklarını duyurdu

Geçen yıl ilginç bir toplu sözleşme süreci yaşayan ve seyyanen zam alan memur ve memur emeklisinin çift haneye yükselen enflasyon karşısında savunmasız kalması sendikaları harekete geçirdi.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, fark için düzenleme yapılmaması durumunda konu ile ilgili olarak dava açacaklarını açıkladı.

HAKSEN Ekonomi Servisi tarafından yapılan hesaplamaya göre memurların maaş artışlarının enflasyon karşısında erimeye devam ettiği belirtildi. Buna göre 2014 yılında memur maaşlarına seyyanen yapılan brüt 175 TL maaş artışı çeşitli unvanlardaki evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu kamu görevlilerinin net maaşlarına farklı oranlarda yansıtıldı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılının ilk 4 ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yılbaşına göre yüzde 4.96 artış göstermişti. Buna göre şef, memur ve hizmetli unvanı hariç diğer kamu görevlilerinin maaş artışları enflasyonun gerisinde kaldı.

Çivi, 2014’ün ilk dört ayındaki enflasyona göre kamu çalışanlarının enflasyonun altında kaldıklarını söyledi. Çivi, henüz yılın üçte birlik diliminde, yetkili sendikaların hesap bilmezliği sonucu memurlara müjde olarak verilen toplusözleşme sonuçlarının kabusa dönüştüğünü iddia etti. Hükümetle imzalanan toplusözleşme mutabakat metnine göre 2014 yılında enflasyon farkı ödenmesine ilişkin yasal düzenlemenin bulunmadığını hatırlatan Çivi, Meclis tatile girmeden bu konuda yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi. Çivi, yasal düzenleme yapılmaması halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını da ifade etti.

ZORUNLU HALLER DIŞINDA FAZLA MESAİYE SON

Kamuda fazla çalışma genelgesi bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelgeye göre kamu görevlilerine, belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmayacak.

Memur-Sen’in toplusözleşme teklifleri arasında yer alan ve Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplusözleşme’de varılan mutabakat çerçevesinde, fazla çalışma uygulamalarıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının genelgede yer alan hususlara riayet etmeleri gerekiyor.

CUMHURİYET

Haberin Devamı