Ekonomi Merkez Bankası enflasyon öngörüsünü yükseltti

Merkez Bankası enflasyon öngörüsünü yükseltti

Paylaş
Merkez Bankası enflasyon öngörüsünü yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4 ile yüzde 9,4 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi

"2015'TE ENFLASYONU DÜŞÜRÜCÜ BİR FAKTÖR OLACAK"

Haberin Devamı

"Enflasyon Raporu"nu sunmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Başçı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikalarında sıkı duruş sürecek" dedi. Önümüzdeki dönemde enflasyonda ana eğilimin "aşağı yönlü" olacağını da vurgulayan Başçı, kredilerdeki mevcut düzeylerin, orta vadede enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağının altını çizdi. Kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini de belirten Başçı, ticari kredilerin bireysel kredilere göre daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekti.

Kredilerdeki bu gelişmelerin cari işlemler açığının dengelenmesi için yürütülen çalışmaları destekleyeceğini de vurgulayan Erdem Başçı, "Bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" dedi. Sunumunda küresel finans piyasalarındaki gelişmelere değinen Başçı, piyasalarda üçüncü çeyrekte oynaklık aşandığını hatırlattı. Bu dönem içinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımları yoluyla piyasaya para sürmeyi sonlandırdığını da belirten Başçı, bu gelişmenin dünya ekonomisinde "çok da çekinildiği kadar" etki yapmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer22997","22997","201410","22997--2147483648.jpg","1", "0","Enflasyon tahmini yükseldi");

"AŞAĞI YÖNLÜ OLACAK"

Türkiye'nin risk priminin üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdiğini ifade eden Başçı, küresel pazarlardaki zayıf talebe rağmen ihracatın büyümeyi desteklemeye devam etiğini söyledi. Erdem Başçı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikalarında sıkı duruş sürecek" dedi.

Önümüzdeki dönemde enflasyonda ana eğilimin "aşağı yönlü" olacağını da vurgulayan Başçı, kredilerdeki mevcut düzeylerin, orta vadede enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağının altını çizdi. Kredilerdeki gelişmelerin cari işlemler açığının dengelenmesi için yürütülen çalışmaları destekleyeceğini de vurgulayan Başçı, "Bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" dedi. Erdem Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 ihtimalle orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4 ile yüzde 9,4 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı