Ekonomi Nefesler tutuldu! Dolar, Merkez Bankası kararını bekliyor

Nefesler tutuldu! Dolar, Merkez Bankası kararını bekliyor

Paylaş
Nefesler tutuldu! Dolar, Merkez Bankası kararını bekliyor

Küresel piyasaları takip eden dolar/TL güne sınırlı yükselişle başlarken, bugün kur ve faizde Merkez Bankası'nın saat 14.00 sularında açıklayacağı faiz kararı yön belirleyici olacak

Mart ayı PPK toplantısında TCMB'nin politika faizini ve faiz koridorunun alt bandını sabit tutması beklenirken, faiz koridorunun üst bandında indirim ise düşük de olsa beklentiler arasına yer alıyor.

Reuters'ın 26 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını öngörürken, bir katılımcı politika faizinde artış bekliyor. Ankete katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, yedi kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını öngörüyor.

TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5, faiz koridorun alt bandı yüzde 7.25 ve faiz koridorun üst bandı yüzde 10.75 seviyesinde bulunuyor.

KERESTECİ: ÜST KORİDORDA İNDİRİM GELEBİLİR


HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, “Bugünün en önemli gündem maddesi TCMB'nin düzenleyeceği Mart ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Başkan Başçı'nın belki de son kez başkanlık edeceği toplantıda alınacak ve TSİ14.00'te kamuoyuna duyurulacak olan kararlar piyasalarca merak ediliyor. Bu toplantıya bir öncekine oranla önemli değişikliklerle giriyoruz. Öncelikle, küresel mali piyasalara sene başında hakim olan satış baskısı geride kaldı, hatta yarattığı tahribat fazlasıyla telafi edildi. FED'in politika duruşu gevşedi ve EM'lerin görünümü iyileşti. Türk Lirası (TL) özellikle ABD Doları (USD) karşısında değer kazanırken fiyatlama eğilimi üzerindeki maliyet baskısı bir miktar hafifledi. Şubat ayı enflasyonu tahminlerin bir miktar altında kalırken Mart ayı rakamlarının da benzer yönde sürpriz yapabileceği beklenmeye başlandı. Bankacılık sektörü üzerinde etkili olan TL likidite sıkışıklığı TL maliyetlerini yukarı itip kredi kanalını daraltınca ekonomik faaliyetler baskılanmaya başladı. Son dönemde yaşanan terör eylemleri de bu etkiyi pekiştirdi. Böyle bir ortamda TCMB'nin sıkı para politikası duruşunda bir miktar gevşemeye gitmesi olası... Bunun da faiz koridorunun üst kısmında ölçülü bir indirimle mümkün olabileceğini tahmin ediyoruz (mesela 25 baz puan)” dedi.

TEB Başekonomisti Selim Çakır ve TEB Ekonomisti Emre Tekmen’in PPK beklentilerini, “TCMB’nin 24 Mart toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini ancak Nisan toplantısından başlayarak bandın üst tarafında indirim olasılığının arttığını düşünüyoruz. Yeni TCMB Başkanı’nın Nisan ayında atanması sonrası yeni bir faiz indirim döngüsüne girileceği baz senaryomuzdur. Bu toplantıda faiz indirimine gidilmesini, enflasyon görünümü ve net rezervledeki erozyon incelediğinde, bir politika hatası olarak görürüz. Ancak politika hataları geçmişte de yapıldı” şeklinde dile getirdi.

ÜST BANTTA İNDİRİM SÜRPRİZ OLMAZ

Bir bankanın döviz masası yöneticisi, "TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirmesi büyük bir sürpriz olmayacak. Beklentiler birbirinden farklılaştığı için piyasada etki yaratacaktır ve ilk etki büyük olacaktır. Ancak beklentilerin çok ötesinde bir faiz indirimi ya da beklenmemesine karşın bir faiz artırımı gelmediği sürece tepkiler makul seviyelerde kalacaktır" dedi.

DOLAR YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR

Bankacı TCMB'nin üst bantta 25 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapılması halinde dolar/TL'nin 2.90'ı test edebileceğini; bir indirim yapılmamamsı ihtimalinde ise kurun sınırlı bir aşağı yönlü tepki gösterebileceğini söyledi.

Dün 2.88'in hemen altında günü tamamlayan dolar/TL saat 0851'de 2.8816/2.8834 seviyesinde işlem gördü. Dün akşam 3.0420 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0506/3.0528, 3.2120 civarındaki euro/TL ise 3.2196/3.2222 seviyesinde işlem görüyor.

Bankacılar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de meydana gelen patlamaların ve ABD Merkez Bankası yetkililerinin ABD faiz ve enflasyonuna ilişkin görüşlerinin küresel piyasaları etkilediğini, TL'nin de bu etkileri yansıttığını belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda dolar, Fed yetkilisinin bu yıl birden fazla faiz artışı yapılması ihtimalinden bahsetmesinin ardından yükselirken, emtia fiyatları ve Asya borsalarını baskı altına aldı.

Enflasyon beklentileri konusunda geçtiğimiz ay alarm çanlarını çalan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün yaptığı bir açıklamada piyasa bazlı göstergelerde son dönemlerde her ne kadar bir toparlanma olsa da daha fazla güçlenme görmeyi beklediğini belirtti.

Fed'in para politikası konusunda bu yıl oy hakkına sahip olan Bullard, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Faizleri artırmamamız durumunda enflasyon beklentilerinin daha da aşağı gitmesinden endişeleniyorum" dedi.

KISMI İYİMSERLİK DEVAM EDİYOR

Ancak diğer taraftan, gelişmekte olan ülke para birimlerinde Fed'in faiz artışlarının daha yavaş olacağı beklentisiyle geçen haftadan bu yana yaşanan iyimserlik kısmen de olsa devam ediyor. Bankacılar Fed'in bu yıl dört yerine artık iki faiz artışı görmesinin dolar/TL'nin 3 seviyeleri yerine 2.85'in hemen üzerinde seyretmesindeki ana etken olduğunu belirtiyorlar.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.11 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.13 oldu. İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanış yüzde 10.13 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.18 oldu.

Haberin Devamı