Ekonomi Nükleere var rüzgâra yok

Nükleere var rüzgâra yok

Paylaş
Nükleere var rüzgâra yok

Rüzgâr elektriğine 5.5 euro/sentten daha yüksek bir alım garantisi veremeyiz” diyen Enerji Bakanı Taner Yıldız nükleer santralı yeni doğmuş bebeğe benzeterek, kilovatsaatine 12.5 euro/sent fiyat vermenin normal olduğunu söyledi

Yeni doğmuş bebek

Haberin Devamı

Rusya ile yapılan anlaşmayla Mersin’de inşaa edilecek olan nükleer santralde üretilecek elektriğin kilovat saatine 12.5 euro/sent fiyat biçen Türkiye, ‘rüzgar santralinden üretilen elektriğe 5.5 euro/sent vermekte kararlı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Yenilenebilir enerjinin kanunu var. Bizim hesabımıza göre 5.5 euro/sent maliyetlerini karşılıyor. Krizden sonra rüzgar türbini fiyatı düştü. Eskiden de aynı fiyattı. Maliyeti düşünce rüzgara daha rahat yatırım yapılır. Fiyat iyi” dedi.

Diğer ülkeler cesaretlenir

Rusya ile imzalanan nükleer santral anlaşmasının ardından diğer ülkelerin talebinin daha da artacağını ifade eden Taner Yıldız şu değerlendirmeyi yaptı: “Varsa başka yatırımcılar gelsinler konuşuruz. Biz davet mektubu gönderip almadık. Konuşmak isteyenler çıkar diye düşünüyoruz. Önümüzdeki bir ay önemli bir ay. Bizim Rusya’yla yaptığımız hükümetlerarası anlaşmanın TBMM’den geçmiş olması bu konuyla alakalı ciddiyetimizin, kararlılığımızın dışa vurumu demek” dedi.

Haberin Devamı

Mühendisten Gül’e: Nükleer santralı veto et

-Makine Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’nin yatırımcıların çıkarlarını değil, yerli kaynaklara dayalı programlar uygulaması gerektiğine dikkat çekerek, Rusya ile yapılan nükleer santral anlaşmasını veto etme çağrısı yaptı. Oda Başkanı Ali Ekber Çakar, hükümetin Rusya ile dışa bağımlılığı artırıcı bir karara imza attığına dikkat çekti.

-Anlaşmada, Türkiye’de ilgili kuruluşlarının kim olduğunun bile kararlaştırılmadığını vurgulayan Çakar, düzenleyici kuruluşun görev ve yetkilerinin de tanımlanmadığını belirtti. Çakar, “Bütün bu çalışmaların ve sorumlulukların yatırımcı Rus şirketine bırakılması gayri ciddi ve kabul edilemez bir davranıştır. Bu ulusal egemenlik haklarının ihlal edilmesidir” dedi.

Nahçıvan ile Türkiye’yi boru hattı bağlayacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Nahçıvan arasında 200 kilometrelik gaz boru hattı kurulması konusunda anlaşmanın imzalandığını belirtti. Yıldız, “Nahçıvan ile önce kara yoluyla, elektrikle bağlandık şimdi ortak boru hattı ile bağlanacağız. Nahçıvan’ın ihtiyacı kadar doğalgaz vereceğiz. Maliyet ve işe başlanma tarihlerini BOTAŞ belirleyecek. Nahçıvan’ı destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı