Ekonomi Partiler "yeşil enerji"de birleşiyor

Partiler "yeşil enerji"de birleşiyor

Paylaş
Partiler "yeşil enerji"de birleşiyor

Seçim öncesi çeşitli alanlarda farklı vaatlerde bulunan partiler, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ile enerji verimliliği konusunda birleşiyor

Türkiye’de siyasi partiler, 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde birçok alanda farklı vaatlerde bulunurken, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile enerji verimliliğinde uygulanacak politikalar konusunda birleşiyor.

Haberin Devamı

AA muhabirinin AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin seçim beyannamelerinden derlediği bilgilere göre, partilerin enerji politikalarının bazıları benzerlik taşırken, bazıları da farklılık içeriyor.

Yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı ile enerji verimliliği konularında birleşen partiler, nükleer enerji konusunda ise farklı vaatlerde bulunuyor. AK Parti seçim beyannamesine göre, enerji alanında rüzgar, güneş ve hidroelektrik üretim tesislerinin malzemelerinin yurt içinde üretimi artırılacak. Enerji verimliliği, kaynak çeşitliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının en üst seviyede kullanımı ile enerji maliyetleri düşürülecek. Vergilendirmede enerji verimliliği lehine bir sistem uygulanarak enerjiyi verimli kullanma özendirilecek.

Haberin Devamı

Sanayide yüksek verimli elektrik motorunun kullanımı desteklenecek. Komşu ülkelerle elektrik ticaret kapasitesi artırılacak ve elektrik iletim şebekesi altyapısı güçlendirilecek. Doğalgaza önem verilmeye devam edileceği belirtilen AK Parti’nin seçim beyannamesine göre, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Irak-Türkiye doğalgaz boru hattı tamamlanacak.

Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak ve tüm illerdeki konutlara doğalgaz iletimi tamamlanacak. Yerli kömür, hidroelektrik kapasitesi ile yurt içi ve yurt dışı petrol ve doğalgaz aramaları artırılacak, kaya gazı araştırma faaliyetleri yürütülecek. Nükleer teknoloji, elektrik üretiminde kullanılacak. CHP’nin seçim bildirgesinin enerji bölümüne geniş yer ayrıldı.

"Nükleer teknolojiye, kategorik olarak karşı olmamakla birlikte mevcut nükleer enerji teknolojilerine dayalı sorunlarını giderememiş riskli santrallerin kısa vadede ülkemizde kurulmasına izin verilmeyecek" ifadesine yer verilen seçim bildirgesine göre, Akkuyu Nükleer Santrali anlaşması yerel ve uluslararası hukuk ilkeleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, hukuk çerçevesinde mümkün olursa iptal edilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliğine öncelik verileceği belirtilen CHP’nin seçim bildirgesine göre, enerji verimliliği yüksek ürünler teşvik edilecek ve binalarda enerji verimliliği artırılacak. Doğalgaz ve petrol arama, üretim, iletim, rafinaj, dağıtım ve satış faaliyetlerini bütünleşik bir yapı içinde sürdürmek amacıyla BOTAŞ ve TPAO, Türkiye Petrol ve Doğal Gaz Kurumu bünyesinde birleştirilecek.

Haberin Devamı

Aynı şekilde, elektrik üretim, iletim, dağıtım faaliyetlerinin bütünlük içinde yürütülmesi için Elektrik Üretim AŞ, Türkiye Elektrik İletim AŞ, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ ve Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt AŞ, Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) olarak tek çatı altında toplanacak.

Enerji ithalatı kademeli olarak azaltılacak ve enerji girdi maliyetleri düşürülecek. Doğalgaz ve ithal kömür santralleri ile fosil yakıtların kullanımı kısıtlanacak, güneş enerjisi yatırımlarının arttırılmasına öncelik verilecek.

Kayıp-kaçak bedelini almayacak

MHP’nin seçim beyannamesine göre, nükleer enerji üretim teknolojisine sahip olmak öncelikli hedef olacak ve enerji arz güvenliği için nükleer santral kurulacak. Nükleer santrallerde en gelişmiş ve güvenli teknolojilerin kullanılmasına, konunun insan sağlığını ve çevreyi merkeze alan bir yaklaşımla ele alınmasına azami dikkat gösterilecek.

Haberin Devamı

Biyoakıt ve jeotermal kaynakların kullanımına daha çok önem verilecek, enerjide yapılacak yatırımlar desteklenecek, enerji girdi maliyetlerini düşürmek öncelikli olacak. "Türk Enerji Ticareti Birliği" kurulacak. İleri teknoloji kullanılarak yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılacağı belirtilen MHP’nin seçim beyannamesine göre, enerji ve altyapı gibi büyük kamu projelerinde kamu-özel sektör işbirliği yöntemi uygulanacak. Enerji ithalatında kaynak ve kaynak ülke çeşitliliği sağlanacak.

Enerjiyle ilgili bakanlık, bağlı ve ilgili kuruluşları, EPDK ve enerji KİT’leri yeniden yapılandırılacak. Ödeme gücü olmayan ve 200 kilovatsaatin altında elektrik tüketen hane halklarına, elektrik faturasının yüzde 75’i oranında geri ödeme yapılacak. Kayıp kaçak bedeli vatandaştan alınmayacak. Sayaç okuma ve benzeri tüketime bağlı olmayan giderler vatandaşa yansıtılmayacak.

Haberin Devamı

Doğalgazın elektrik üretimindeki payının makul bir orana düşürülmesi için uygun tedbirler alınacak. Tarımda enerji bitkileri gibi ürünler için özel destekleme programları geliştirilecek ve bu ürünlere fiyat garantisi verilecek. Hanelerde enerji verimliliğini teşvik amacıyla yüksek enerji tasarruflu elektronik eşyaların yurt içinde üretimi ve satışı sağlanacak.

HDP’nin seçim beyannamesine göre, sermaye birikimi için yapılan hidroelektrik santrali, termik, nükleer ve benzeri enerji projelerine, ekolojik yıkıma yol açan maden işletmeciliğine, endüstriyel atık ve kirlilik sonucunda yaşam alanlarının tahribine yol açan uygulamalara son verilecek.

Enerjinin yerel halkın ihtiyacı için, yerinde üretilmesi sağlanacak ve bu amaçlı projeler desteklenecek, yenilenebilir enerjiye öncelik verilecek. Nükleere ve radyoaktiviteye dayalı üretim ve yeniden dönüşüm yapılanmasına, tarım alanlarının, meraların, ormanların, kıyıların nükleer atık sahası olmasına izin verilmeyecek. Su kullanım hakkı anlaşmaları iptal edilecek.

AA