Ekonomi Savunmada "Made in Turkey" damgası

Savunmada "Made in Turkey" damgası

Paylaş
Savunmada "Made in Turkey" damgası

Türk savunma sanayi şirketleri, geçen yıl çeşitli ülkelere aralarında zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri, roket sistemleri, simülatörler, gemiler ve yazılımların da bulunduğu 1 milyar 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Türk savunma sanayi şirketlerinin ihracatı, ilk kez 1 milyar sınırını aştı. Savunma sanayi şirketleri, geçen yıl çeşitli ülkelere aralarında zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri, roket sistemleri, simülatörler, gemiler ve yazılımların da bulunduğu 1 milyar 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM), alımlarda maksimum yerli katkı şartı, ofset politikası ve yerli sanayini destekleme stratejisi, sektöre adeta altın yıllarını yaşatıyor. SSM bünyesinde yürütülen modernizasyon projelerinin toplam bedeli 27 milyar dolara ulaştı. Bu projelerin yüzde 90’ı ise yerli sanayinin katılımıyla hayata geçirildi.

SSM’nin 2011 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı her geçen yıl artıyor. 2006 yılında yüzde 36,7 olan bu oran, 2008’de yüzde 44,2’ye 2009’da yüzde 45,7’ye, 2010’da yüzde 52,1’e yükseldi. Teknolojik açıdan dışa bağımlılığı ve ekonomik açıdan kaybı göstermesi açısından önem taşıyan bu oran, geçen yıl sonu itibariyle yüzde 54 oldu.

Haberin Devamı

Toplam savunma ve havacılık sektör cirosu ise bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4,38 milyar dolara yükseldi.

Yabancıların, son yıllarda Türk savunma sanayi ürünlerine yönelik artan ilgisi, ihracat rakamlarında kendini gösterdi. Sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyan savunma ürünleri ihracatı, 817 milyon dolara çıktı. Bu rakama, savunma sektörünün bir yan ürünü olarak ortaya çıkan savunma dışı havacılık sanayinin 273 milyon dolarlık ihracat performansı da dahil edildiğinde toplam ’savunma ve havacılık ihracatı’ 1 milyar 90 milyon dolara ulaştı.

-Yürürlükteki proje sayısı 288-

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın iş yükü özellikle 2004 yılından itibaren sürekli artarken 2011 yılı sonu itibariyle yürürlükteki proje sayısı 288’e, yönetilen bütçe ise (sözleşmeye bağlanmış proje bedelleri toplamı) 27 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bu projelerin yüzde 90’ı ise yerli sanayinin katılımıyla hayata geçirildi.

Savunma sanayi firmalarının özkaynaklarıyla gerçekleştirdikleri Ar-Ge yatırımları 221 milyon dolar, dış finansman dahil gerçekleştirdikleri toplam Ar-Ge harcamaları ise 672 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Geçen yıl gerçekleşen offset miktarı da 719 milyon dolar oldu.

-İhracatta hedef 2 milyar dolar-

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, önümüzdeki 5 yıllık planlama dönemi sonunda toplam savunma ve havacılık sektör cirosunun 8 milyar dolara, toplam savunma ve havacılık sektör ihracatının ise 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin küresel öneminin artan bir ülke olduğunu ifade eden Bayar, dış tehditlerin yanısıra, tehditlerde çeşitlenme paralelinde iç güvenlik ihtiyaçlarının da artığını kaydetti. Bayar, güçlü bir yurt savunmasının yanısıra, savunma sanayinin uluslararası rekabette yer alabilmesinin ancak teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve ileri teknoloji alanlarına hakim olmakla mümkün olabileceğini belirtti.

Bülent Karaaslan - AA