Ekonomi Sendikalar tepkili

Sendikalar tepkili

Paylaş
Sendikalar tepkili

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, "Yüzde 3,5 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir" ddi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Yüzde 3,5 + 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Haberin Devamı

Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Koncuk, Cuma günkü oturumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in "sıcak baktığı" belirtilen konuları hatırlattı.

"(Sıcak bakıyoruz) denilen tekliflerin bir kısmı bugün masaya getirilmedi" diyen Koncuk, "Literatüre yeni bir şey daha girdi. ’Evet’ ve ’Hayır’ kelimesinin yanı sıra ’Sıcak bakıyoruz’. ’Sıcak bakmak’ ne demektir? ’Sıcak bakıyoruz’ dediğiniz şey kabul ettiğiniz şeydir. Sıcak bakmanın ne anlama geldiğini biz anlayamadık. Cuma günü masada sıcak bakılanların bugün tekliflerin içinden çıkartıldığını gördük" diye konuştu.

Bu konuların arasında toplu sözleşme ikramiyesi, aile yardımı, sözleşmeli personelin kadroya alınması, 2005’ten sonra başlayanlara bir derece verilmesi gibi konuların yer aldığını dile getiren Koncuk, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Cuma gününden bu yana tekliflerin anlaşılmaz bir şekilde geriye doğru gittiğini gördük. Halbuki toplu sözleşme müzakereleri ilerleyerek devam eden müzakerelerdir. Aradan geçen iki günde bu geriye gidişin sebebi nedir? Bir müzakere metodu olarak mı acaba yarı yarıya azaltılmıştır bu sıcak bakılan teklifler? En önemli problem yüzdelik artışlardır. 2012 yılı itibarıyla yüzde 3,5 3,5 teklifi gelmiştir. 3’ün 3,5’e çıkmasını bekliyor muyduk? Daha fazlasını bekliyorduk. Buçuklu bir toplu sözleşme dönemi yaşıyoruz. 3,5 + 3,5’un kamu çalışanlarına, ortalama memur maaşlarına getireceği zam 50 liradır. Yüzde 3,5 + 3,5 müzakere edilebilecek bir rakam asla değildir, bu müzakere edilemez, bunu kabul etmek mümkün değildir."

Ek ödemelerin emekliliğe yansıması taleplerinin kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Koncuk, "2 milyon 100 bin kamu çalışanın ek ödemeleri bu masada söz konusu dahi edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil" dedi.

-KESK Başkanı Özgen-

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, revizyonun ardından kamu çalışanlarının "buçuklu yaklaşımla" rencide edildiğini ileri sürdü.

Yol ücretleri, yemek, emeklilerin durumu, aile yardımı konularında yeni bir teklifin getirilmediğini bildiren Özgen, "Sadece yüzdelik artış oranında buçuklu bir artışı öngörülmüştür. Bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bu yaklaşım kamu çalışanlarını dün olduğu gibi bugün de hiçleştiren, onların hakkını gasp eden, emeğini yok sayan bir yaklaşımdır. Hükümetin bu yaklaşımdan vazgeçmesi lazım" diye konuştu. Kamu çalışanlarına emeklerinin karşılığını vermesi gerektiğini belirten Özgen, kamu çalışanları adına heyet başkanı olan Memur-Sen Konfederasyonu’nun yaklaşımına ilişkin de "Hükümetin yüzde 3,5’lik zam artışı yaklaşımına ’4,5 olsun da görüşmeleri sürdürelim’ tutum ve yaklaşımını biz kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Özgen, "Hükümetin tutumu ortada, bize yaklaşımı negatif ve sıkıntılı. Gücümüzü birleştirmek suretiyle 23 Mayıs’ta bütünlüklü greve gitmek suretiyle ancak bu hükümete karşı, bize öngördüğü sadaka zammına karşı tutumumuzu ortaya koyabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Hükümetin yeni bir teklif getirmek zorunda olduğunu kaydeden Özgen, aksi takdirde görüşmelerin tıkanacağını söyledi.

Haberin Devamı