Ekonomi Sigara zammı ile ilgili kritik tespit

Sigara zammı ile ilgili kritik tespit

Paylaş
Sigara zammı ile ilgili kritik tespit

Sigaraya, firmalar tarafından bu ay yapılan yüzde 8-12 aralığındaki zammın, temmuz enflasyonunu artırması bekleniyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, sigara firmalarının yaptığı yüzde 8-12 civarındaki zammın enflasyon tahminlerini yeniden gözden geçirmelerine neden olduğunu söyledi. Derici, "Son sigara zammının temmuz ayı enflasyonuna, Maliye Bakanlığının güncellemesi de dahil edildiğinde 0,5 puan etkide bulunmasını bekliyoruz. Bunun 0,4 puanlık kısmı söz konusu zamların etkisiyle olacak. Yıl sonu enflasyonu açısından bakarsak biz kendi beklentimiz olan yüzde 7,4'ü yüzde 7,8 olarak revize ettik." dedi.

Haberin Devamı

Rusya ile ilişkilerin gıda fiyatlarına olası etkilerinin de temmuz ayı enflasyonuna etkide bulunabileceğini belirten Derici, "Buradan hareketle temmuzda yüzde 8'in biraz üzerinde bir enflasyon bekliyoruz. Enflasyonun bunun biraz altında gelmesi hususunda ay sonuna doğru gıda fiyatlarında yaşanan gelişmeler etkili olacak." ifadesini kullandı.

"ÇEKİRDEK ENFLASYONU ETKİLEMEZ"

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan da alkollü içecekler ve tütün grubunun yüzde 90'ını sigaraların oluşturduğuna dikkati çekti. Bu açıdan bakıldığında zammın, temmuz ayı enflasyonuna 0,46 puan civarında yukarı yönlü etkide bulunmasını beklediklerini dile getiren Turan, "Çekirdek enflasyondaki düşüş trendini etkileyecek bir durum ise öngörmüyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Kendilerinin yıl sonu enflasyonunu yüzde 8,5 ile piyasa ortalamasının biraz üzerinde belirlediklerini anlatan Turan, bu yüzden sigara zammının yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirecek düzeyde etkide bulunmayacağını ifade etti.

Gerek temmuz gerekse yıl sonu enflasyonu açısından gıda fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olacağını bildiren Turan, "Rusya ile ilişkilerdeki normalleşme yılın ikinci yarısında gıda fiyatlarını artırabilir." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı enflasyonunu 3 Ağustos'ta açıklayacak. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda yüzde 0,47 artış göstermiş, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,64 olmuştu.

AA