Ekonomi Tüketici güven endeksi Temmuz'da düştü

Tüketici güven endeksi Temmuz'da düştü

Paylaş
Tüketici güven endeksi Temmuz'da düştü

İşsizlik ve genel ekonomik beklentilerdeki bozulmanın etkisiyle tüketici güven endeksi Temmuz ayında yeniden yönünü aşağıya çevirdi

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.7 azalarak, Haziran ayındaki 66.45 düzeyinden, Temmuz ayında 64.66’ya geriledi.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Hanenin maddi durum beklentisi yüzde 0.4 arttı

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.4 arttı. Haziran ayında 87.92 olan endeks değeri Temmuz ayında 88.24’e çıktı. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 5.8 azaldı

Haziran ayında 89.48 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 5.8 gibi büyük oranda azalarak, Temmuz ayında 84.33 düzeyine gerilerdi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

İşsiz sayısı beklentisi yüzde 7.2 azaldı

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 7.2 azalarak, Temmuz ayında 63.89 değerine kadar düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali yüzde 13.7 arttı

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 13.7 arttı ve endeks Temmuz ayında 20 düzeyini geçerek 22.20 değerine yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.