Ekonomi Tüketicinin tasarruf ihtimali zayıflıyor

Tüketicinin tasarruf ihtimali zayıflıyor

Paylaş
Tüketicinin tasarruf ihtimali zayıflıyor

Tüketicilerin tasarruf etme ihtimallerine ilişkin Nisan ayında yaşanan pozitif gelişme Mayıs ayında yerini gerilemeye bıraktı. Tüketici güven endeksinin yüzde 0.4 artış gösterdiği Mayıs'ta, tüketicilerin tasarruf etme ihtimali yüzde 5.9 zayıfladı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 artışla, Nisan'daki 68.46 düzeyinden, Mayıs ayında 68.75'e çıktı.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Tasarruf etme ihtimali

Türkiye ekonomisinin en önemli sorunları arasında gösterilen iç tasarruflardaki düşük oranların gelişimine ilişkin önemli göstergelerden sayılan tasarruf etme ihtimali endeksi 2015 yılında uzun süre yüzde 20'nin de altında geliştikten sonra, Ocak ayında yüzde 10.1 artışla yüzde 25.09'a çıktı. Ancak endeks, Şubat ayında yüzde 16.1'lik sert düşüşle yüzde 21.05'e ve Mart'ta yüzde 0.2 düşüşle yüzde 21.01'e çekildikten sonra, Nisan ayındaki yüzde 13.1'lik artışla yüzde 23.75'e çıktı.

Haberin Devamı

Tasarruf etme ihtimali endeksi Nisan'daki sıçramanın ardından Mayıs'ta yüzde 5.9 azalarak, Nisan ayındaki 23.75 düzeyinden Mayıs ayında 22.35'e düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Hanenin maddi durum beklentisi

Endeksin bileşenlerinden, hanenin maddi durum beklentisi endeksi Nisan ayında 89.97 düzeyindeyken, Mayıs ayında çok hafif değişim ile 89.94'e geriledi. Bu durum, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunda bir önceki aya göre önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklandı.

Genel ekonomik durum beklentisi

Endeksin bir diğer bileşeni olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi de, yüzde 3 oranında artarak, Mayıs ayında 93.71 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

İşsiz sayısındaki düşüş beklentisi azaldı

İşsiz sayısı beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.1 azalarak, Mayıs ayında 69.01 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülmekte ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

Haberin Devamı

DHA