Ekonomi Tüketiciye icra müjdesi

Tüketiciye icra müjdesi

Paylaş
Tüketiciye icra müjdesi

Bankalar, elektrik firmaları ve telekomünikasyon şirketleri, en küçük alacakları için hiç zaman kaybetmeden icra takibi başlatıp vatandaşın kapısına dayanıyordu. Yargıtay buna 'Dur' dedi. Artık şirketler 3300 liranın altındaki alacakların tahsili için önce hakem heyetine gidecek

Zorda kalıyorlardı

Haberin Devamı

Başta bankalar olmak üzere birçok şirket, alacaklarını geciktiren tüketicilerin kapısına dayanıyordu. Hiç zaman kaybetmeden icra takibi başlatan şirketler tüketiciyi zor durumda bırakıyordu. Örneğin; 3000 bin liralık bir alacağı olan şirket icra takibi başlattığı zaman, vatandaşın önce buna itiraz etmesi sonra 360 lira vekalet ücreti, 100 lira harç ödemesi ve avukattan destek aldıysa avukatlık parası ödemesi gerekiyordu.

Hukuka aykırı buldu

Ancak Yargıtay’ın son aldığı karar tüm ezberleri bozdu. Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi 3300 TL’nin altındaki alacaklar için tüketici hakem heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı. Karara göre; Yargıtay, şirketler ile tüketiciler arasındaki fatura ve benzeri sebeplerden doğan alacaklar için ‘doğrudan’ icra takibi yoluna gitmeyi hukuken kabul edilemez buldu.

Haberin Devamı

Zaman kazandıracak

Yargıtay kararını bir örnek ile değerlendiren Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Hakan Tokbaş şöyle dedi: “Eskiden bir telekomünikasyon şirketi gecikmiş faturasını hemen icra takibine koyabiliyor ve alacağını tahsil ediyordu. Şimdi önce tüketici hakem heyetine gidecek. Heyet başvuruyu 3-6 ay arasında karara bağlayacak. Bu süre zarfında da tüketici herhangi bir ekstra vekalet ücreti ve masraf yükümlülüğü ile karşılaşmayacak.”

Şirketler 7 ay bekleyecek

Ödenemeyen borçla ilgili dosyanın hakem heyetinde görüşüldüğü süre içinde tüketici bocunu öderse 500 liraya varan ek masraflardan kurtulmuş olacak. Bir başka ifadeyle borçlu kişiler karar çıkana kadar 6 ay kazanmış olacak. Eğer tüketici bu sürede borcunu ödemezse şirketler hakem heyetinden aldığı kararı icra takibine koyarak masraf ve vekalet ücreti isteme hakkına sahip olacak. Yani şirketler alacaklarını 1 ayda tahsil ederken 6-7 ay sonra tahsil edebilecek.

İtiraz hakkınız var!

Yargıtay’ın kararına göre; tüketiciler daha önce icra takibine itiraz edip hukuk mücadelesine girerken şimdi hakem heyetlerine yazacakları bir itiraz dilekçesiyle borcu tartışma konusu haline getirebilecek. Yargıtay’ın kararına rağmen şirketler doğrudan icra takibine geçmiş ise tüketici doğrudan İcra Müdürlüğü’ne itiraz edebilecek ve 3300 liranın altındaki konunun tüketici hakem heyetinde görüşülmesini isteyebilecek.

Haberin Devamı

Uzlaşmak zorunda kalacaklar

Avukat Hakan Tokbaş’ın verdiği bilgiye göre; şirketlerin doğrudan icra takibi başlatamaması, hukuk ve alacak takibi sistemlerinin tamamen değişmesine de yol açacak. Büyük ihtimalle şirketler, alacaklarını doğrudan icra takibine vermek yerine gitmesi gereken tüketici hakem heyeti yolunu ‘seçmemek’ için tüketicilerle anlaşma yapabileceği bir uzlaşma mekanizması kurmak zorunda olacak. İcra dosyalarının sayısı azalacak.

Posta