Ekonomi Türkiye 700 milyon dolar kaybetti

Türkiye 700 milyon dolar kaybetti

Paylaş
Türkiye 700 milyon dolar kaybetti

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, "Sezon başında fındık kilogramı 14,5 lira iken ani düşüşler ile bugün bu rakam 8 liraya kadar geriledi” dedi. Böylece Türkiye'nin fındık ihracatındaki yıllık kaybı 700 milyon doları buldu

Türkiye’de son 1 yılda fındık ihracatı artarken, döviz kazancı ise düştü. Türkiye, 1 Eylül 2014 ile 19 Haziran 2015 tarihleri arasında 187 bin 564 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirerek 2 Milyar 385 Milyon 135 bin dolar gelir elde etmişti. Aynı tarihler arasında 2015-2016 sezonunda ise 211 bin 913 ton iç fındık ihracatına karşılık 1 Milyar 977 Milyon 456 bin dolar gelir elde etti. Türkiye’nin ihracattan kaybı 700 milyon doları yani 2 katrilyon lirayı geçti.

Haberin Devamı

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Feyzi, daha çok fındık ihracı yapılırken daha az döviz kazanılmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Fiyat düşüşünün bilinçli olarak yapıldığına inandığını belirten Feyzi, "Bu sene fındık fiyatlarında yaşanan bilinçli dalgalanmalar 8 milyon üreticinin emeğinin sömürülmesine neden oldu. Sezon başında fındık kilogramı 14,5 lira iken ani düşüşler ile bugün bu rakam 8 liraya kadar geriledi. Şuan da fındık piyasasını kontrol eden 3-5 kişinin cebine aradaki fark akmaktadır. Tekelci bir piyasa oluşmuştur. Bu piyasaya müdahale şarttır" dedi.

"DEVLET MÜDAHİL OLMALI"

Türkiye’nin Dünya fındık üretiminde mutlak hakimiyetinin olduğunu söyleyen Feyzi, "Bu hakimiyetimizi kaybetmemeliyiz. Ülkemize en çok döviz kazandıran tarım ürünü olan fındığa devletimizin sahip çıkması, müdahil olması gerekmektedir. Bugün çaya, süte taban fiyat uygulaması yapan Devletimizin, fındık içinde bir taban fiyat belirlemesi gerekmektedir. Tekelci bir piyasaya fındığı bırakmak doğru değildir. TMO’nun fındığa müdahil olması hem üreticilerimizin hem de devletimizin kazanmasını sağlayacaktır. Piyasada daha önce de TMO arz fazlası fındık aldı. Daha sonra ise yaşanan don veya tabii afetler nedeniyle fındık olmayan dönemlerde satarak iyi de kazanç elde etti. Bu sürdürülürse fındık yok fiyatlara satılmaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İHA