Ekonomi Türkiye'nin kredi notu yükseltildi

Türkiye'nin kredi notu yükseltildi

Paylaş
Türkiye'nin kredi notu yükseltildi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 2 derece birden yükselterek 'BB+' olarak değiştirdi

Kuruluş aynı zamanda uzun vadeli TL cinsi notunu da 'BB'den 'BB+'ya yükseltti. Fitch, Türkiye'nin kısa vadeli döviz cinsi notunu 'B' olarak teyit ederken, uzun vadeli notlarının görünümünü durağan olarak belirledi.

Öte yandan Fitch’e göre, Türkiye’deki bankacılık sektörü, Yükselen Avrupa Bölgesinde bulunan bankacılık sektörüne göre daha iyi durumda bulunuyor. Fitch’in analizinde, Türk bankalarıyla birlikte, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti bankalarının sermaye yapıları güçlü durumda bulunduğu belirtildi.

Fitch, Yükselen Avrupa Bölgesindeki yerel para birimlerinde yaşanacak bir değer kaybının, bankalar üzerinde risk oluşturabileceği uyarısında da bulundu.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE, KÜRESEL MALİ KRİZİN CİDDİ STRES TESTİNE DAYANIKLILIK GÖSTERDİ"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin, küresel mali krizin ciddi stres testine göreceli olarak dayanıklılık gösterdiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun iki kademe yükseltilerek, BB( )’ya çıkartılmasına ana gerekçe olarak, stres testine gösterdiği dayanıklılığın yanı sıra enflasyon, dış finansman ve siyasi risk baskılarının azalmasını gösterdi.

Fitch, küresel krizin Türkiye ekonomisinde derin durgunluğa yol açsa da mali bir kriz ya da ödemeler dengesi krizine sebep olmadığını vurguladı.

Reyting kuruluşu, Türkiye’nin küresel krize göreceli dayanıklılığının, kredi temelleri ve borç tahammülünün düşünülenden daha güçlü olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin, daha önceki şoklara nazaran, döviz kuru krizine neden olmadan, konjonktüre karşı parasal ve mali politikalar uygulayabildiği, faizlerin de tek haneye indiği belirtildi.

Fitch, Türkiye’nin bu yıl, yurt içinde borçlanma miktarını artırabildiğini, yurt dışına fazla tahvil ihraç etmediğini, IMF’nin Acil Yardım
Paketine başvuruda bulunmadığını, bankacılık sektörüne destek vermek zorunda kalmadığını, ayrıca dolarizasyonda fazla bir yükselme olmazken, ciddi sermaye çıkışının yaşanmadığını da vurguladı.

Reyting kuruluşu, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6 daralacağını, ancak gelecek yıl yüzde 4 büyümesinin beklendiğini, cari açığın da yüzde 2,1 düzeyine gerileyeceğini kaydetti.

Türk bankacılık sektörünün, krizde başarılı sınav verdiğini belirten Fitch, kamu finansmanı için ise aynı şeyin söylenemeyeceğini vurguladı. IMF tanımlı bütçe açığının Gayri Safi Yurt içi Hasıla’ya oranının, bu yıl yüzde 7,6 ve gelecek yıl da yüzde 5,6 olmasının beklendiği kaydedildi.

AÇIKLANAMAYAN BÜYÜK ORANLI SERMAYE GİRİŞİNİN OLUMLU ETKİSİ

Fitch, Türkiye’nin dış mali riskinin azalmasında, risk notunun düşmesi ve özel sektörün borçlarını makul bir şekilde uzatabilmesinin yanı
sıra,açıklanamayan büyük oranlı sermaye girişinin de etkili olduğuna dikkat çekti. Fitch, Türkiye’yi "Pozitif İzleme"den de çıkarttı.

Haberin Devamı