Ekonomi Yaklaşık 5 milyon hektar arazi tapulaştırıldı

Yaklaşık 5 milyon hektar arazi tapulaştırıldı

Paylaş
Yaklaşık 5 milyon hektar arazi tapulaştırıldı

Türkiye genelinde nisan itibarıyla toplulaştırma çalışmaları tamamlanan arazi 5 milyon hektara yaklaştı

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, küçük, parçalı ve dağınık arazilerinin modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlenerek daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımının sağlanması, tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ile kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek amacıyla 59 il, 261 ilçe ve 4 bin 271 uygulama alanında yürütülen çalışmalarda nisan itibarıyla 4 milyon 982 bin 785 hektarlık arazi toplulaştırma çalışması tamamlandı.

Haberin Devamı

GAP Bölgesi özelinde incelendiğinde, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Batman, Mardin ve Adıyaman illerinde 2014 sonu itibarıyla 2 milyon 430 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmaları gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Suruç ve Birecik ilçeleri ve bu ilçelere bağlı 31 köyde toplam 71 bin 742 dekarlık arazi mayınlı alan olarak tespit edildi. Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olan alan, tahsisin kaldırılması ve mayınların temizlenmesi halinde değerlendirilmeye alınacak.

Uygulama alanlarındaki 32 bin hektar araziye tarım dışı kullanım izni

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (TİGH) projeleri kapsamında, 2010 yılından 2015 yılı nisan ayı sonuna kadar toplam 3 milyon 927 bin 476 hektar alanda, toprak puanı hesabı ve potansiyel kullanım çalışmaları yapıldı.

Haberin Devamı

Söz konusu dönemde uygulama alanlarında bulunan toplam 32 bin 408 hektarlık özel mülkiyetteki tarım arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanımlarına izin verildi. Öte yandan, 15 bin 590 hektar alandan oluşan Hazine arazileri, kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilmeleri, 16 bin 808 hektarlık alan da satılmaları amacıyla Hazine’nin tasarrufuna bırakıldı.

Uygulama alanlarında ve şahıs mülkiyetinde bulunan toplam 5 bin 36 hektar arazide vasıf değişikliği işlemleri gerçekleştirildi.

64 bin hektar arazi ıslah edildi

Arazi ıslahı ve sulama verileri incelendiğinde 2009 yılında Harran Ovası’nda 55 bin hektar alanda başlayan arazi ıslahı çalışmaları, 2013 yılında ülke genelinde 74 bin 750 hektara ulaştı. Bugüne kadar bu alanın 63 bin 949 hektarlık kısmının arazi ıslahı tamamlanırken, 10 bin 801 hektarlık kısmında ise çalışmalar devam ediyor.

AA