Ekonomi Yerli üretici sevinçli

Yerli üretici sevinçli

Paylaş
Yerli üretici sevinçli

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarları Odası (ANKMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya ithalatında ilave gümrük vergisi uygulamasının Siteler esnafınca olumlu karşılandığını belirterek, "Karar, hem istihdama hem de dünya mobilya sektöründe Türkiye'nin pazar payı artışına katkı sağlayacak" dedi

Taklacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya ithalatında ilave gümrük vergisi uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mobilya ithalatında gümrük vergi oranının daha önce yüzde 13 olduğunu belirten Taklacı, söz konusu vergi oranının yüzde 50’ye çıkarılmasının, imalatçılara katkı sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Taklacı, mobilya, bunların aksam ve parçaları ile yatak takımı eşyalarının bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında alınacak ilave gümrük vergisi uygulamasının, Siteler esnafınca olumlu karşılandığını ifade etti.

"Destekler artmalı ve kalıcı olmalı"

İthal mobilyaya gelen yüzde 50 vergi uygulamasının, yerli mobilya sanayisine hareket ve canlılık getireceğine dikkati çeken Hüseyin Taklacı, "Hükümet tarafından atılan bu adım, ilerleyen zamanlarda daha fazla meyvesini verecek. Karar, hem istihdama hem de dünya mobilya sektöründe Türkiye’nin pazar payı artışına katkı sağlayacak" diye konuştu.

Taklacı, Türk mobilya sektörünün önünün açılması ve rekabet gücünün arttırılması için bu tür desteklerin artması ve kalıcı olması gerektiğini vurguladı. İmalat yapan sektörler arasında mobilya sanayisinin, ihracat şansı en yüksek sektörlerden biri olduğunun altını çizen Taklacı, "İhracat şansı fazla olan mobilya sektörün desteklenmesinde geç kalındı. Bu nedenle Türkiye’nin dünya mobilya pastasındaki yeri de çok küçük kaldı" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Mobilyada yüzde 50, aksam ve parçada yüzde 25 vergi

Bakanlar Kurulu’nun "İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı"na göre, aralarında oturma mobilyaları, bunların aksam ve parçaları, tıpta, cerrahide, diş hekimliğinde ve veterinerlikte kullanılan mobilya ve koltuklar ile yatak takımı eşyalarının bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak.

AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus dışındaki ülke ve bölgelerden ithalat edilecek bu ürünler için ilave gümrük vergisi yüzde 50, aksam ve parçalar için yüzde 25 olarak uygulanacak.

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu dış ticaret verilerine göre, geçen yıl mobilya, yatak takımı ve aydınlatma cihazları faslında 1 milyar 588 milyon 941 bin dolarlık, kilit, kasa, mobilya tertibatı faslında ise 904 milyon 54 bin dolarlık ithalat yapılmıştı.

Haberin Devamı

AA