Ekonomi Yıldız: Nükleer santrallerin 2023'e kadar yapılması gerek

Yıldız: Nükleer santrallerin 2023'e kadar yapılması gerek

Paylaş
Yıldız: Nükleer santrallerin 2023'e kadar yapılması gerek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Türkiye'nin büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin de bir kısmı işletme halinde bir kısmı inşa halinde, mutlaka 2023 yılına kadar Türkiye'ye kazandırılması gerekiyor" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye’nin büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin de bir kısmı işletme halinde bir kısmı inşa halinde, mutlaka 2023 yılına kadar Türkiye’ye kazandırılması gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Yıldız, AYDEM Elektrik Dağıtım AŞ’nin Aydın’da düzenlenen bölge toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için Rusya Federasyonu ile yürütülen çalışmaların, kendi seyrinde devam ettiğini, bu arada yeni nükleer santraller kurma konusunda müzakerelerin sürdüğünü belirtti.

Bu kapsamda Akkuyu’nun ardından Karadeniz’de ikinci bir dört ünitelik nükleer santral kurmak için müzakerelerin sürdüğünü ifade eden Yıldız, "Japonya, Çin, Güney Kore, Rusya ve Kanada’da yürüttüğümüz çalışmalar var. Türkiye’nin büyüme hızını karşılayacak olan ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin de bir kısmı işletme halinde bir kısmı inşa halinde, mutlaka 2023 yılına kadar Türkiye’ye kazandırılması gerekiyor. Müzakere konusunda Türkiye çok ciddi mesafeler kaydetti" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldız, nükleer santral kurma konusunda Türkiye’nin kendi modelini oluşturduğunu, bu model içerisinde en önemli konulardan birisinin de olabildiğince yerli üretim ve insan kaynakları kullanımı konusundaki çalışmalar olduğunu dile getirerek, bu modelle birlikte Türkiye’nin, kendi enerji sektörünü hem çeşitlendirmesini hem de büyümesini karşılayacak bir yapıya girdiğini söyledi.

Bu model çerçevesinde daha önce yapılan anlaşma doğrultusunda 6 yıllık süreçte toplam 300 öğrencinin nükleer konusunda mühendislik eğitimi için Rusya’ya gönderileceğini hatırlatan Yıldız, bu sayının varılan yeni mutabakat çerçevesinde toplamda 600’e yılda ise 75 öğrenciye çıktığını bildirdi.

Basına kapılı olarak gerçekleştirilen toplantıya AYDEM Elektrik Dağıtım AŞ yöneticilerinin yanı sıra Aydın Valisi Kerem Al, Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve Muğla Valisi Fatih Şahin de katıldı.