Ekonomi Zam yok unvan çok!

Zam yok unvan çok!

Paylaş
Zam yok unvan çok!

Küresel Yetenek Yönetimi ve Ödüllendirme Direktörü Arif Gürdenli, düşük seyreden enflasyon ve buna paralel gerçekleşen ücret artışları sebebiyle şirketlerin son dönemde çalışanlarını elde tutabilmek adına unvan artırımına gitmek gibi farklı yöntemlere başvurduklarını belirtti

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketi Towers Watson’un Küresel Yetenek Yönetimi ve Ödüllendirme Direktörü Arif Gürdenli, son zamanlarda işletmelerin çalışanlara düşük enflasyon nedeniyle yüksek zamlar yapamadığını ve bu açığı ara roller yaratıp buraya terfi ettirerek ve/veya çekici unvanlar yaratarak motivasyonu artırma gayretinde olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Gürdenli, bu nedenle birçok sektörde unvan enflasyonu yaşandığının altını çizdi. Gürdenli konuyla ilgili görüşlerini, “Yurt dışında yapılan ücret artışları paranın değer kaybetmesini engellemek için yaşam maliyeti ile eşleştiriliyor bu yüzden genellikle zam oranları %1 ile %3 arasında değişkenlik gösteriyor” diye belirtti.

İŞ YERİ ÇALIŞAN PİRAMİDİ ŞEKİL DEĞİŞTİRİYOR

Konuşmasında unvan artışı ve kademelendirme ilişkisine de değinen Gürdenli “Kademelendirme ve unvan yapısı bir hiyerarşi piramidini oluşturan üçgen şeklinde iken son dönemlerde şekil değiştirip elipse başladı. Unvan enflasyonunun yaratmış olduğu orta kademe yönetici sayısı çoğalırken alt kademe çalışan sayısı azalmakta. Bu durum operasyonel işlerle boğulan yöneticiler yaratmakta, yönetim alanını daraltmakta, kurumların ek değer yaratmadan ücret bütçelerini artırmakta ve orta vadede motivasyonu düşürmektedir. Ayrıca yönetici kadrolarını besleyen alt kademe yetenek sayısında da daralma yaratmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KARİYER YÖNETİMİ ÖNEMLİ BİR İHTİYACA DÖNÜŞECEK

Arif Gürdenli önümüzdeki yıllarda kariyer yönetimi ihtiyacına artış duyulacağını vurguladı ve “2011 yılından beri şirketlerde artan sayıda unvan fazlalığı söz konusu. Maalesef çoğu şirkette sadece yönetici rollerini ödüllendiren zayıf kademe yapıları kurulu. Şirketler ellerindeki iyi çalışanlarını kaybetmemek adına gelir paketlerini iyileştirmek amacıyla ekip yönetmeyen yönetici unvanları yaratıyorlar. Bu durum bize şirketlerin önümüzdeki 5 yıl boyunca kariyer yönetimi ihtiyaçlarının artacağını gösteriyor. Bireysel katkının doğru şekilde değerlendirildiği ve uzmanlıkların katkıya göre gerektiğinde yöneticilikten daha iyi ödüllendirilebildiği kariyer yapılarına geçişler kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu.