Esra Karayel Pozisyonlar korunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Pozisyonlar korunmalı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi 80 bin önemli direnç seviyesine doğru hareket gerçekleşti ve artan hacimle bu seviye geçildi. Gelişmiş ülke borsalarının ortalama yüzde 3 değer kaybettiği haftada endeks yukarı hareketle 82 bin 315 puandan kapattı.

Olumlu beklentiler destekliyor

Yurtdışında Rusya-Ukrayna gerginliğiyle birlikte İsrail’in Gazze’ye kara harekatı küresel piyasaları olumsuz etkilemesine rağmen yurtiçinde endeks, geçen haftalarda olduğu gibi olumlu yönde dış piyasalardan ayrışmaya devam ediyor.Para piyasalarında Merkez Bankası açıklamaları ve düzenlenen ihaleler izlendi. Banka faizleri beklentiler dahilinde 0.50 baz puan indirdi (yüzde 8.25). İki yıl vadeli gösterge tahvil (24 Şubat 2016) yüzde 8.25 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Tahvil bonoda seyir satıcılı

Tahvil ve bono piyasasında genel olarak satıcılı seyir hakimdi. Dolar/TL hafta Gazze gerginliği sonrası yükseldi. Haftanın ikinci yarısında Türk Lirası değer kazanmaya başladı. Cuma günü dolar 2.12’den kapattı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasaların yönünde jeopolitik risklerin yükselmesi etkili oluyor. Borsa İstanbul’da endeks geçen haftalarda gelen olumlu verilerin etkisiyle şu ana kadar bu olumsuz süreçten etkilenmedi. Yatırımcıların pozisyonlarını korumalı ve gelişmeleri takip etmeli.

80 bin 500 önemli

Endekste olumsuz haber akışında önemli destek seviyesi 80 bin 500 seviyesinde gözüküyor. Yurtdışı piyasalardan etkilenem sürecine girilirse ilk etapta bu seviyelere kadar geri çekilme olabilir.Para piyasalarında yurtdışı piyasalarının seyri takip edilecek. Amerika verileri ve Amerika Merkez Bankası Fed tarafından yapılan açıklamalar da faizlerin ve dövizin yönünde etkili olacak. Yurtiçinde ise Merkez Bankası ihaleleri diğer izlenmesi gereken konu başlıkları.

Faizde direnç 8.40

Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) direnç yüzde 8.40 seviyesinde bulunuyor. İkinci direnç ise yüzde 60 seviyesinde. TL/dolarda ise önemli direnç seviyesi 2.14 olarak gözüküyor.

Haberin Devamı

Aksigorta vergi davasını kazandı

Soru:

Aksigorta hissem var. Şirketin vergi davası sonuçlandı mı? Son durumla ilgili bilgi verir misiniz? Murat ALTINOĞLU/İstanbul

Cevap:

Aksigorta, daha önce Maliye Bakanlığı ile uzlaşamadığı vergi aslı ve cezasına karşı açtığı davayı kazandığını duyurdu. Konu dava sürecinde olduğu için şirket vergi dairesine herhangi bir ceza ödemesi yapmamıştı. Buna karşın hisse üzerindeki vergi cezası kaynaklı baskının kalkması açısından gelişme olumlu gözüküyor. Aksigorta Haziran’da brüt prim üretimi yıllık yüzde 24 büyüdü. Yılın ilk beş ayında 951 milyon TL brüt prim üretimi gerçeklestirdi. Büyüme genel olarak motor harici branşlarla sağlandı. Şirketin toplam prim üretimi içinde motor branşların payı yüzde 40 oranında bulunuyor.

Açıklamalarla birlikte takip edin

Soru:

Global Yatırım Holding’te yeni bir anlaşma haberi var mı? Caner TAN/İstanbul

Cevap:

Global Yatırım Holding, yüzde 100 iştiraki Global Liman İşletmeleri daha önce içinde yer aldığı ortak girişim grubu vasıtasıyla en yüksek teklifi verdiğini duyurduğu Lisbon Yolcu Limanı için Rekabet Kurulu ve Sayıştay onaylarının alındığı açıkladı. Ayrıca imtiyaz sözleşmesinin imzalandığını da duyurdu. Açıklamada ayrıca ön şartların gerçekleşmesi ile 30-60 gün içerisinde hisse transferinin olacağı da belirtildi

Haberin Devamı

Yurtdışı borçlanma gerçekleştirdi

Soru:

Akbank’ın gerçekleştirdiği yurtdışı borçlanma miktarı ne oldu? Mehmet SAMİ/İstanbul

Cevap:

Akbank, gelecekteki nakit akımlarına dayalı seküritizasyon programı altında, yaklaşık 6 yıl vadeli 267 milyon dolar ve yaklaşık on yıl vadeli 714 milyon dolar tutarında yurtdışı borçlanma gerçekleştirdi.

Satış hasılatı olumlu

Soru:

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda satış durumu nasıl gidiyor? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Can AKAN/İstanbul

Cevap:

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 2014 ikinci çeyrekte 259 milyon TL önsatış hasılatı yarattı. Şirketin önsatış hasılatı, bir önceki çeyreğin yüzde 121, geçen yıl aynı dönemin ise yüzde 159 üstünde bulunuyor. Yılın ikinci bölümünde Şişli Bomonti (İstanbul), Çankaya (Ankara), İncek Green (Ankara), Büyükesat (Ankara) ve Sancaktepe (İstanbul) projelerinin lansmanı yapılabilir. Sinpaş 2014’te bin 500 konut önsatışı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Orta vade için şirket hisselerinin izlenmesinde fayda bulunuyor.

Haziran ayında prim üretimi arttı

Soru:

Anadolu Sigorta’da prim üretimi performansı nasıl gerçekleşti? Branş bazında bilgi verir misiniz?

Cevap:

Anadolu Sigorta, Haziran’da brüt prim üretiminde yıllık yüzde 19 büyüdü. Şirket, yılın ilk beş ayında yıllık yüzde 19 büyüme ile 1 milyon 593 milyon TL brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Büyüme genel olarak rekabetin daha yüksek olduğu motor, yangım ve sağlık branşlarından kaynaklandı. Toplam prim üretimi içinde motor branşların payı yüzde 58, yangının yüzde 14 ve sağlık branşının payı yüzde 10 düzeyinde oldu. Bu üç segmentin payları ise geçen yıl sırasıyla yüzde 55, yüzde 13 ve yüzde 8 seviyelerinde olmuştu.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Logo Yazılım hissesini iki aydır tutuyorum. Yeni bir haber var mı? Cihan KESER/İstanbul

Cevap:

Logo Yazılım, yüzde 80’ine sahip olduğu iştiraki Logo Elektronik’in kalan yüzde 20 payını da üçüncü şahıs ortaklarından 1 milyon 914 bin 632 TL’ye satın alarak Logo Elektronik’in tamamına sahip oldu. Bu konu ile ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Görüşmeler olumlu sonuçlandı

Soru:

Datagate Bilgisayar hissem var. Anlaşma yaptığını duydum. Anlaşmanın içeriği nedir? Demir SÜREL/İstanbul

Cevap:

Datagate Bilgisayar, Avea ile yapmış olduğu distribütörlük görüşmeleri olumlu sonuçlandı ve nihai sözleşme imzalandı. Şirket, bu sözleşmeye göre yıllık yaklaşık 420 milyon TL satış hasılatı hedeflendiğini açıkladı. Açıklamalarla birlikte orta ve uzun vade için hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

Sözleşme imzaladı

Soru:

TAV ve Bossa hisselerim var. TAV’da son gelişmeleri öğrenmek istiyorum. Bossa temettü verecek diye duydum. Doğru mu? Sedat CANSEVER/İstanbul

Cevap:

TAV Havalimanları ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMI) arasında Milas Bodrum Havalimanı’nın işletmesine ilişkin olarak sözleşme imzalandı. Buna göre şirket, Bodrum Havalimanı’nı 2035 sonuna kadar işletecek ve bu iş için DHMI’ye 717 milyon euro imtiyaz bedeli ödeyecek. Bossa, 2013 kârının brüt 8 milyon 640 bin TL’lik kısmını (hisse başı brüt: 0.08, hisse başı net: 0.068 TL) nakit temettü olarak dağıtma kararı aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder