Tamer Heper 'Gen' meselesi
HABERİ PAYLAŞ

'Gen' meselesi

Haberin Devamı

Yatay kat mülkiyeti kurulu bir sitede müstakil bina sahibiyim. Sitedeki diğer binalar da bu durumda. Bazı bina sahipleri binalarının etrafını tel örgü ile çevirip kendilerine tahsis ettiler. Bu tahsis doğru mudur? Bundan benim gibi başka komşular da şikayetçi. Bu durumda nasıl davranmamızı önerirsiniz? R.C.

Bizim genlerimizde bir özel kayıt var. Bu gen, insanlara devamlı “Genişle... Genişle” diye emir veriyor. O insan da bu emre tabi olarak genişlemesini sürdürüyor. Biri daire mi alacak, önce balkona bakıyor, “Bunu salona kattım mı salon ne kadar genişler” diye bakıp, daireyi ona göre alıyor. Çok yakında yanıt verdiğim bir mektup ne diyordu? “Aydınlık boşluğuna oda yapılabilir mi?” Yani nesilden nesile geçen bu gen, “Hiç boşluk bırakma, genişleyebildiğin kadar genişle” diyor.

[[HAFTAYA]]

İşte sizin komşularınızı harekete geçiren de bu genin programı. Hatta müstakil bina yetmiyor, çevreye doğru da genişliyorlar. Bu gen, toplum kuralı, yasa maddesi falan dinlemiyor. İşte sizin olayınız bu genin ürünü. Bahçeye doğru genişle komutu veriyor. Ancak bahçe ortak alan. Yani genişleyen, arkadaşın olduğu kadar sizin de malınız. Madem ki sitede başka komşular da şikayetçi, bence önce kat malikleri kurulunda, bu işgallerin kaldırılması kararı alın. Buna uyulmazsa mecburen dava açacaksınız.

Dava açmak için bu kararı da beklemeniz gerekmez ama ben yine de bir davaya gerek kalmadan hallolur ümidi ile bu öneriyi yaptım. Üstelik bu davayı açmak için birkaç kişinin şikayetçi olması da gerekmez. Bir kişinin şikayetçi olması yeterlidir. Bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri bu davayı açabilir. Dava sırasında, sitenin tasdikli projesi, yönetim, tapu kayıtları getirtilip mahallinde bilirkişi incelemesi yapılacak ve işgal edildiği yönünde rapor gelirse müdahalenin menine, eski hale getirmeye karar verilecek. Yine de eski hale getirilmezse icra marifeti ile eski hale getirilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder