Esra Karayel 2016 borsanın yılı
HABERİ PAYLAŞ

2016 borsanın yılı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel borsalar geçen yılın son haftasını sakin geçirirken endeks yılı değer kaybıyla bitirdi.

2015’te dünya piyasalarında ekonomik büyümede tedirginlikler ve Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı, en önemli konu başlıklarıydı. Türkiye için ise 2015; makro verilerin iyi olmasına rağmen terör ve siyasi gerginlikler nedeniyle iyi bir yıl olarak anılmayacak yıllar arasında yerini aldı.

Borsa kazancı geri verdi

Borsa İstanbul’da endeks cuma günü 71 bin 726 kapatarak yıl bazında yüzde 16.3 değer kaybetti. Hafta ortasında yurtdışı borsalara paralel alımlar görüldü. Haftanın son iki gününde ise yıl sonu kapanışları nedeniyle düşüş gerçekleşti. Para piyasalarında 2015’te küresel piyasalardaki gelişmeler dolarda güçlenmeye neden olurken faizleri de yükseltti. Fed’in 2013 ortasından başlayarak faiz artırımı söylemleri her ne kadar beklentiler dahilinde de olsa piyasalar açısından yeni bir başlangıçtı.

Haberin Devamı

Durgunluk hakimdi

Piyasalarda Noel tatili nedeniyle genel olarak durgunluk vardı. Haftaya 2.92’den başlayan dolar/TL yılın son gününü 2.91’den kapattı. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11.05-10.86 hareket ettikten sonra yılı yüzde 10.86’dan tamamladı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa ekonomide düzelme sürer ve jeopolitik risk sorun olmazsa yatırımcının yüzünü güldürecek.

2016’nın gerek ekonomi gerekse borsa açısından daha iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Seçim belirsizliğinin sona ermesinin ekonomik verilere yansıması ve enerji fiyatlarındaki düşüş, olumlu beklentilerin artmasında en önemli faktörler.

Fed riski var

2016’da Fed’in atacağı adımlar dikkatle takip edilecek. Eğer hata yapmazsa geçen yıla oranla Fed açıklamalarının etkisi daha az olacak. Yatırımcılara tavsiyem; hisseleri yüksek temettü ödeyen ve döviz geliri olan inşaat, cam, gıda ve perakende, otomotiv beyaz eşya şirketleri arasından seçmeleri.Para piyasalarında da 2016’ya ait beklentilerde Fed var. Bankanın en yakın Mart’ta bir faiz artırım yapma ihtimali bulunuyor. Yurtiçinde ise diğer önemli bir konu başlığı, Merkez Bankası’nın para politikasındaki duruşu olacak.

Haberin Devamı

Dolar/TL’de kademeli artış

Dolar/TL bu yıl içerisinde kademeli olarak (Fed kararlarına bağlı olarak) 3.05 ve 3.12 seviyesinin üzerine çıkabilir. Üst sınır 3.30 seviyesi. Kurda alt sınır 2.80 olarak gözüküyor. Yatırımlarımızı aklın ve kalbin yoluyla bir yapacağımız bereketi bol bir sene dilerim.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vade için izleyin

Soru: Eczacıbaşı İlaç’ta devir ile ilgili bilgi istiyorum. Kısa vade için alınır mı? Emre KIR/İstanbul

Cevap: Eczacıbaşı İlaç, bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Girişim Kocaeli/Çayırova’daki fabrikasını toplam 35 milyon 250 bin TL bedelle, yüzde 100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Eczacıbaşı Profesyonel’e satış yoluyla devredilmesine karar verdi. Hisseyi uzun vade için takip etmenizi tavsiye ederim.

Yakında satışa çıkıyor

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Sarphan Finans Park projesinde son gelişmeler nedir? Hissede orta vadede teknik olarak yöne ne diyorsunuz? Ufuk GÜNAY/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Sarphan Finans Park projesi kapsamında üretilen 8 adet ticari üniteyi 21.2 milyon TL bedel üzerinden 8 Ocak’ta ihale yöntemiyle satışa sunacak.

Dünya Bankası ile anlaşma imzaladı

Soru: Halkbank’ın kredi anlaşması konusunda bilgi verir misiniz. Caner YALÇIN/İstanbul

Cevap: Halkbank, KOBİ'lerle iş ilişkisinde olan İşletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmek üzere, Dünya Bankası ile Hazine garantisiyle 200 milyon dolar tutarında bir kredi anlaşması imzaladı. Kredi, 4 yılı anapara ödemesiz olmak üzere toplam 20 yıl vadeli olarak temin edildi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Bossa’yı takip ediyorum. Güncel gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz. Hasan AKAN/İstanbul

Cevap: Bossa, aktifinde kayıtlı bulunan; Adana/ Seyhan’daki gayrimenkulün satışı için piyasa araştırması yapılması, alıcı bulunması, teklif alınması ve sözleşme yapılması konularında gerekli girişimlerde bulunma kararı aldı. Gelişmeleri KAP’tan (Kamuyu Aydınlatma Platformu) takip edebilirsiniz.

Kısa vadede yön yatay

Soru: Ulaşlar Turizm’de son haberleri ve kısa vade için teknik durumu yazar mısınız. Cem ERDİNÇ/İstanbul

Cevap: Ulaşlar Turizm, Club Hotel Ulaşlar'ın lüks konut veya lüks ticari mülke dönüştürülmesi ya da satılması amacıyla Konak Evleri İnşaat Turizm ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmasına karar verdi. Şirket hisselerinde kısa vade için teknik olarak yön yatay gözüküyor.

Satıştan vazgeçme kararı var

Soru: Finansbank’ta satış detayları nedir? Gelişme olumlu mu sizce? Hüseyin USKAN/İstanbul

Cevap: Finansbank’ta satış konusunda yaşanan gelişmeleri olumlu olarak değerlendiriyorum. Banka, ana hissedarı National Bank of Greece SA ve Qatar National Bank arasında, NBG’nin Finansbank’ta sahip oldugu yüzde 99.81 nispetindeki hisselerin toplam 2 milyon 750 milyon euro bedelle QNB’ye satışına dair kesin bir anlaşma imzalandı. NBG’nin Finans Yatırım Menkul Değerler’de sahip olduğu yüzde 0.2 nispetindeki hissesi, NBG’nin Finans Portföy’de sahip olduğu yüzde 0.02 nispetindeki hissesi ve NBG’nin Finans Leasing’te sahip olduğu yüzde 29.87 hissesi satışa konu oldu.

Satışla ilgili karar var

Soru: Gübre Fabrikaları’nda Negmar ile ilgili gelişme nedir? Cihan DURMAZ/İstanbul

Cevap: Gübre Fabrikaları, Negmar Denizcilik Yatırım’da sahip olduğu yüzde 40 oranındaki hisselerinin 21.2 milyon dolar bedel karşılığında, dolaylı bağlı ortaklığı Raintrade Petrokimya ve Dış Ticaret'e satışından vazgeçilmesine karar verdi.

Akbank bono ihraç edecek

Soru: Akbank’ın bono ihracı hakkında bilgi verir misiniz. Cenk DERİN/İstanbul

Cevap: Akbank geçen haftalarda nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 109 gün vadeli 583 milyon TL nominal değerdeki bononun ihraç edilebilmesi için çalışmalara başladığını açıkladı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder