Ekrem Sarısu 58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

58 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız

Haberin Devamı

Soru: 1982 doğumluyum. 6 Şubat 1999 tarihinde sigortam başladı. 4000 iş günüm var. Ne zaman emekli olurum? ERHAN Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1975 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 2040’ta 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Engelli hakkıyla emekli olmak için prim eksiğiniz 1120 gün

Soru: Yüzde 46 engelliyim. Vergi indirimim var. 1995 SSK girişliyim. 2800 gün prim ödemem bulunuyor. 1977 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim? AHMET/BURSA Cevap: Engelli hakkıyla emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz. 1120 gün daha prim ödeyerek, toplam priminizi 3920 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Dava yoluyla aylık bağlatabilirsiniz


Soru: Erkek arkadaşım 20 Kasım 1947 doğumlu. Sigorta başlangıcı 1 Haziran 1961 olup, 2 Şubat 1964 tarihine kadar 883 gün prim ödemesi var. Kendisi 30 Ağustos 2012’de, eşi 29 Ağustos 2008’de vefat etti. 20 Mart 1985 doğumlu, dul ve yetim kız çocuğu var. 900 gün ve 5 yıl şartları ile yetim maaşı bağlanabilir mi? Hangi şartlar gerekli? DANA/KARABÜK Cevap: Ölüm aylığı bağlanması için sorunuzda da belirttiğiniz gibi, vefat eden sigortalının 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün primi olması lazım. Arkadaşınızın 5 yıl sigortalılık süresi olmasına karşın, 900 gün prim ödemesi yok. 900 gün primi olsa çocuğuna aylık bağlatabilirdiniz. Askerlik borçlanmasıyla primi 900 güne tamamlayabilirsiniz. Ancak buna da Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) izin vermez. Çünkü kanundaki sigortalılık süresinin borçlanmayla tamamlanamayacağına dair hükmü; SGK prim için de uyguluyor. Ve prim eksiğinin borçlanmayla tamamlanmasına izin vermiyor. Oysa mahkemelerin aksi yönde, yani prim eksiğini borçlanmayla tamamlayabileceğinize dair kararları var. 20 gün askerlik borçlanması ile aylık bağlanmasını talep edin. Talebiniz reddedildiğinde, iş mahkemesine dava açarsanız, mahkeme kararıyla aylık bağlatabilirsiniz.

Yeni şirket kıdem tazminatı ödeyeceğine dair yazı vermezse dava açın

Soru: Bir kırtasiye şirketinde 1 Mart 1999’dan beri çalışmaktayım. Şirket, babadan oğula geçti, ismi değişti. Ve bizi girdi çıktı yaptılar. Bu durumda bize tazminat vermeleri gerekiyor mu? Bize bilgilendirme yapmadılar. Ve biz yeni şirkette 7 aydır çalışıyoruz. Burada sigortamız devam ediyor. Haklarımız yanar mı? Bizim ne yapmamız gerekiyor? Bizi bilgilendirirseniz çok sevinirim. Halit IŞIKTAŞ Cevap: Şu anda çalıştığınız şirkete yazılı olarak başvurup, eski işyerindeki kıdem tazminatı hakkınızın yeni şirkette devam edip etmediğini sorun. Şayet eski şirketteki çalışmalarınıza ilişkin kıdem tazminatı hakkınızın yeni şirkette devam ettiğine dair bir yazı verirlerse sorun yok. Yazıyı saklayın. İleride emekli olurken veya işten ayrılırken bu yazıya istinaden kıdem tazminatını alırsınız. Ancak şirket yetkilileri eski çalışmalarınıza ilişkin olarak, kıdem tazminatı hakkınızın kendilerine geçmediğini, daha doğrusu kendilerini ilgilendirmediğini belirtirse, bu takdirde kıdem tazminatını almak için, eski şirket hakkında iş mahkemesine dava açmanız gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder