Esra Karayel 74 bin 500 test edilecek
HABERİ PAYLAŞ

74 bin 500 test edilecek

Haberin Devamı

Küresel piyasalarla birlikte endeksin yönünde petrol fiyatlarında toparlanma ve Fed açıklamaları etkiliydi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel piyasalar petrol fiyatlarında toparlanma ve Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları sonrası moral buldu. Borsa İstanbul, geçen haftaki yazımda da ifade ettiğim gibi yukarı hareketine devam etti. Önemli direnç seviyesi olan 71 bin 500 seviyesini kırarak 73 bin 480 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Yabancı para girişi oldu

Endekse hafta boyunca kademeli alımlar geldi. 72 bin 300 bölgesinde gelen kâr satışları karşılandı. Tekrar yükselişe geçen endeks 73 bin direnç seviyesini de artan işlem hacmiyle kırmış oldu. Para piyasalarında yılın ilk toplantısını gerçekleştiren Fed’in açıklamaları etkliydi. Banka faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Mart’taki toplantısında faizleri artırma ihtimalinin azalması, faizleri düşürürken Türk Lirası’nı güçlendirdi.

Dolar aşağı hareket etti

Fed toplantısı sonrası aşağı yönlü hareket eden Dolar/TL’de petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket de satış baskısını artırdı. Cuma gününü 2.96 seviyesinden kapattı. İki yıllık gösterge tahvil faizi haftayı düşüşle yüzde 10.99 seviyesinden tamamladı.

Borsa İstanbul’da endeksin yukarı hareketine devam ederek 74 bin 500 direncini test etmesi muhtemel


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endeksin yukarı hareketinde devam etmesi muhtemel gözüküyor. Yükseliş yine kademeli şekilde kâr satışları karşılanarak gerçekleşecek. Bu hafta yurtdışında Amerika ekonomisine yönelik açıklanacak veriler (kişisel tüketim harcamaları, istihdam) yakından takip edilecek.

Gözler enflasyonda

Yurtiçinde ise Ocak enflasyon rakamlarının yıllık enflasyonda neden olacağı yükselişin boyutu önemli. Olumsuz bir veri akışı olmazsa endeks, kısa vadede 74 bin 500 direnç seviyesini test edebilir. Para piyasalarında da yurtiçinde enflasyon verisi önem arz ediyor. Dolar/TL’de 2.98 seviyesinin altına düştüğü için 2.95 seviyesi hedef konumunda. Bu durumda 2.98-2.95 bölgesinde dip yapma olasılığı var. Bu seviyelerden tekrar talep gelebilir.

Faizlerde düşüş sürebilir

Geçen hafta Hazine ihaleleri gerçekleştiği için ihale baskısı ortadan kalktı. Bu nedenle kısa vadede faizlerde gerileme devam edebilir. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10.60-10.95 bandında hareket edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YaNITLAYALIM


Kapasitesini yükseltecek

Soru: Altınyağ’ın imzaladığı son sözleşme konusunda bilgi verir misiniz? Ata CANPOLAT/İstanbul Cevap: Altınyağ, kırma kapasitesini iki katına çıkarmak amacıyla yeni yatırımlarını tamamladı. Buna göre şirket (tohum çesidine göre günlük 700 ton ile 800 ton kırma kapasitesine sahip olacak) Sodrugestvo Turkey Tarım Taşımacılık İthalat İhracat Ticaret ile 6 aylık fason yağlı tohum işleme sözleşmesi de imzalandı.

Sermaye artışı tescil edildi


Soru: Petkim ve Torunlar Gayrimenkul hisselerim var. İki şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Murat ASLAN/İstanbul Cevap: Petkim’de şirketin çıkarılmış sermayesinin tamamının iç kaynaklardan karşılanmak üzere artırılması ile ilgili olarak Aliağa Ticaret Odası’na tescil edildi. Bedelsiz payların dağıtımına 29 Ocak 2016’da başlanıldı. Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda ise son gelişme, Antalya Deepo AVM ve Genişleme projesi için yapı ruhsatı alması olarak bulunuyor.

KAP’tan takip edebilirsiniz


Soru: Pegasus’ta son gelişmeler nedir? Cihan ULUER/İstanbul Cevap: Pegasus, 2011 finansal kiralamaya taraf yerleşik olmayan uçak kiralama şirketlerine uyguladığı KDV oranlarına ilişkin olarak aleyhine düzenlenen 20 milyon 204 bin 360 TL tutarında KDV tarhiyatı ve 30 milyon 306 bin 540 TL tutarında vergi cezasının kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi. 2009, 2010 ve Ocak 2012 dönemlerine ilişkin kesilen vergi cezalarına ilişkin açılan davaların ise devam ettiği, kendilerine ulaşan bir karar olmadığı bildirildi. Gelişme olumlu gözüküyor. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Yeni finansman şirketi kuruldu

Soru: Turkcell yeni bir şirket kurmuş. Şirket ile ilgili bilgi verir misiniz? Hakan KURTAL/İstanbul Cevap: Turkcell, finansman şirketi (Turkcell Finansman A.Ş.) kuruluşu için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvurmuştu. BDDK, Turkcell Finansman A.Ş.’ye faaliyet izni verdi. BDDK’nın konu ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yön yatay


Soru: İş Bankası’nda kayıtlı sermaye tavanı konusunda gelişmeler nedir? Hissede teknik olarak kısa vade için yön nedir? Selim GÜREL/İstanbul Cevap: İş Bankası, kayıtlı sermaye tavanı izninin 2016 sonunda dolacak olması nedeniyle, kayıtlı sermaye tavanı izin süresinin 2020 sonuna kadar uzatılması için gerekli izinlerin alınmasına karar verildi. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay gözüküyor.

Olumlu etkiler

Soru: Demir Çelik piyasasında Rus demir çelik üreticilerine ithalat vergisi konacağını okudum. Ereğli Demir Çelik hissem var. Bu, şirket hisselerini etkiler mi? Dursun KALAYCIOĞLU/İstanbul Cevap: Basında yer alan haberlerde Türkiye’de demir çelik piyasasında fiyat kırdıkları tespit edilen üç Rus demir çelik üreticisine yaklaşık yüzde 14 oranında ithalat vergisi konacağı ifade edildi. Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı demir çelik ithalatının toplam demir çelik ithalatı içindeki payı yüzde 18’ler civarında. Eğer haber kesinleşirse yerli üreticiler açısından fiyat baskısını bir miktar azaltabileceği için olumlu etki yapabilir. Bu, Ereğli açısından da pozitif olur. Bununla birlikte dünya genelinde Rusya dışındaki ülkelerden de gerçekleşen daha düşük fiyatlı demir çelik ithalatı nedeniyle yerli üreticilerin kâr marjlari üzerindeki baskı devam edecek gibi gözüküyor.

Geri alım devam


Soru: Albaraka Türk Katılım Bankası geri alımda ne kadar hisse işlemi gerçekleşti? Metin TİRYAKİ/İstanbul Cevap: Albaraka Türk Katılım Bankası, geri alım programı çerçevesinde, 25 Ocak 2016’da Albaraka Türk Katılım Bankası payları ile ilgili olarak 1.36 fiyat aralığından toplam 100 bin adet alış işlemi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Borsa'yı arayın

Soru: Tahtası kapalı hissem var. Şu an borsada işlem görmüyor. Nereden en doğru bilgiyi alabilirim? Can Ayberk/istanbul Cevap: Bu konuda en sağlıklı bilgi için Borsa İstanbul Yatırımcı Danışma Merkezi'ni arayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder