Tamer Heper Açık ayıp var
HABERİ PAYLAŞ

Açık ayıp var

Haberin Devamı

Ağustos 2013’te bir daire satın aldım. Aldığımda dairenin henüz ince işleri yapılmaktaydı. Derken ince işler de bitti. Daire bize teslim edildi ancak gördük ki yer döşemeleri muntazam değil. İnişli çıkışlı. Araştırdık, meğerse müteahhit defolu yer karolarını almış, defosunu bertaraf etmek için karolar dörde bölünmüş, bu nedenle bir düzeyi tutturamıyorlar. Müteahhide söylediğimizde, “Haklısınız, artık üzerine bir halı örterseniz altta kalır, görünmez” dedi. Biz bunu kabul etmek zorunda mıyız? K.T.

Hayır, ayıplı bir malı ayıplı hali ile kabul etmek zorunda değilsiniz. Peki ne yapacaksınız? Önce olaya süre açısından bakacaksınız. Satın alma tarihinin 2013 olduğunu yazmışsınız. Bu tarihte inşaat sürmekteydi. Şimdi olaya dairenin size teslimi açısından bakacaksınız. Çünkü anlattığınız olay gizli ayıp değildir açık ayıptır. Açık ayıplar için müteahhide başvuruda bulunmanın süresi var.

[[HAFTAYA]]

Sizin işlem yaptığınız tarihlerde yürürlükte bulunan yasaya göre açık ayıplar için bir ay içinde müteahhide başvurmuş olmanız gerekirdi. Müteahhidin size halı sermenizi önerdiğine göre sanki süresi içinde başvuruda bulunduğunuz izlenimini edindim. Şayet süre doğru ise bu halde müteahhitten, ayıbın giderilmesi için gereken gideri talep edebileceğiniz gibi daire satım bedelinden indirim talebinde de bulunabilirsiniz. Bazı hallerde sözleşmenin feshi de mümkündür ama bir dairede böyle bir ayıp nedeni ile sözleşmesini feshedene rastlamadım.Uygulamada en çok yapılan talep daire satış bedelinden indirim talebidir. Şayet müteahhide başvuru için gerekli bir aylık süre geçti ise bu durumda açık ayıplar için herhangi bir talepte bulunamayacaksınız. Ancak gizli ayıplar için başvuru mümkün olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder