Esra Karayel Alımlar hız kazanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Alımlar hız kazanabilir

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları ve dış gelişmeler yönde etkili oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks yurtdışı gelişmelere odaklı seyir izledi. Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları, Yunanistan’da erken seçim konusu ve Rusya’da ekonomik sıkıntılar, yönde etkili oldu. Beklentim doğrultusunda endeks gelişmelere göre dalgalı hareket etti.

Fed açıklaması olumlu

Fed’in faiz artırımında ‘sabırlı davranacağı’ açıklamasını piyasalar olumlu yorumladı. Dış borsalarla birlikte endekse de alımlar geldi. Borsa İstanbul’da endeks haftayı yükselişle 83 bin 574 seviyesinden kapattı. Para piyasalarında da Fed açıklamaları dikkatle takip edildi. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ve Türk Lirası’nın değerlenmesi, hafta sonuna doğru dolarda düşüşe neden oldu. Cuma günü, dolar/TL 2.31’den kapanış yaptı. Bono piyasasında hafta genelinde genel olarak alıcılı seyir hakim oldu.

Faiz dalgalı hareket etti

Piyasada iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizler, en yüksek yüzde 8.36 seviyesini gördü. Haftayı ise yüzde 8.31 seviyesinden kapatarak sonlandırdı.

[[HAFTAYA]]

Küresel borsalardaki olumlu hava devam ederse endeks direnç seviyelerini test edebilir


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar yine dalgalı seyrin hakim olacağı bir haftaya giriyor. Teknik olarak endekste 81 bin 500 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece, yukarı hareket devam edecektir. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlarda ise ilk hedef 84 bin 500 seviyesi olarak gözüküyor.

Yurtdışı gelişmeler önemli

Yatırımcılar, dış borsalardaki hareketleri Rusya’da ekonomik gidişatla ilgili açıklamaları ve Yunanistan’da seçim konusunu yakından takip etmeye devam edecekler. Dış borsalardaki olumlu hava devam ederse endekste alımlar hız kazanır Para piyasalarında Fed açıklamaları sonrası piyasanın tepkisi etkili olmaya devam edecek. Petrol fiyatlarının ve Rusya’da rublenin seyri de piyasalarda izlenecek diğer önemli konu başlıkları olarak bulunuyor. Dolar/TL’de ilk direnç seviyesi 2.32 olarak gözüküyor. İlk destek ise 2.30 seviyesinde görünüyor.

Dalgalı seyre devam

Piyasada iki yıl vadeli gösterge olan 24 Şubat 2016 vadede faizlerin yüzde 8.25-8.40 aralığında dalgalı hareket etmesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Garanti Bankası hissesini takip ediyorum. Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi aldığını duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Sedat AKTEPE/İstanbul Cevap: Garanti Bankası, Avrupa Yatırım Bankası’ndan 5 yıl vadeli 25 milyon euro karşılığı 69 milyon 182 bin 500 TL tutarında kredi sağladı. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz.

Bina satın alımı gerçekleşti

Soru: DO&CO’da son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Serhat YALÇIN/İstanbul Cevap: DO&CO Avusturya’da genel merkezlerinin olduğu binayı 107 milyon euro’ya satın aldı. Bu yatırım DO&CO’nun kira giderlerini azaltırken çeşitli mağazaların da olduğu binadan kira getirisi de elde etmesini sağlayacak. Orta ve uzun vade için takip edilmesinde fayda bulunuyor.

Hissede vade uzun gözüküyor

Soru: Tukaş’ı orta vade için aldım. Son gelişmeler nedir? Vade konusunda ne diyeceksiniz? Satım için beklemeli miyim? Hüseyin CAN ALP/İstanbul Cevap: Tukaş, Torbalı ve Manyas fabrikalarımızda bulunan makina ve teçhizatların sat ve geri kirala yöntemiyle satılmasına karar verdi. Şirketin özkaynaklarının güçlendirilmesi, kredilerin kapatılması amacı hedefleniyor. Hissenizi uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip edebilirsiniz. Satım zamanı hisseye yatırımınızda maliyetinize göre hedef fiyatınıza bağlı bulunuyor. Teknik analize göre hedef fiyat belirlenmesi gerekir.

Kısa vadede yön yatay

Soru: Reysaş Gayrimenkul’ün yeni satın alması bulunuyor mu? Teknik olarak kısa vade için yön nedir? Faruk MERT/İstanbul Cevap: Reysaş Gayrimenkul, İstanbul/Üsküdar’daki 687 m2 arsa üzerinde yer alan 700 m2’lik binadan oluşan gayrimenkulü, Elf Yapı Anonim Şirketi’nden 6 milyon 100 bin TL bedelle satın aldığını açıkladı. Hissede teknik olarak kısa vade için yön yatay bulunuyor.

Rusya’da üretim için

Soru: Ford Otosan yeni bir anlaşma yapmış. Bilgi rica ediyorum. Mehmet ŞEN/İstanbul Cevap: Ford Otosan, fikri mülkiyet hakları kendisine olan Ford Cargo markalı kamyon ve çekicilerin Rusya’da üretimi için Avtotor Holding ile üretim işbirliği mutabakat anlaşması imzalandığını açıkladı. Anlaşma ile Ford Trucks kamyon ve çekici modelleri, Rusya pazarında satılmak üzere Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Kaliningrad’daki Avtotor Fabrikası’nda da üretilecek. Bu montaj üretim için Ford Otosan Türkiye’de ürettiği araçları demonte şekilde Rusya’ya ihraç edecek. Üretime 2014 Aralık sonunda başlanması planlanıyor.

İşlem hacmi desteği önemli

Soru: Turkcell’i orta vade için izliyorum. Üç ay önce aldım. Ama istediğim kârı yakalarsam satabilirim de. Son haberler hakkında bilgi istiyorum. Hisse yukarı hareket eder mi? Melih DEMİR/İstanbul Cevap: Turkcell, bağlı ortaklıklarından Turkcell Superonline’ın devir almak suretiyle Talih Kuşu ile ve Turktell Bilişim’i devir almak suretiyle Fizy ile birleşme işlemlerini tamamladı. Hissede teknik olarak yön orta vade için yukarı gözüküyor. Yukarı hareketlerde ise işlem hacmi desteği gerekli.

Kayıtlı sermaye tavanı ile ilgili

Soru: Kristal Kola ile ilgileniyorum. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan onay aldığını duydum. İçeriği konusunda bilgi istiyorum. Hakan ÖZ/İstanbul Cevap: Kristal Kola, şirkete verilen ve 2014 sonuna kadar geçerli olan 100 milyon TL kayıtlı sermaye tavan izni 5 yıl daha uzatılması Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylandı.

Halka arzı gerçekleşti

Soru: Bimeks’te son tahvil halka arzı ile ilgili son bilgi almak istiyorum. Caner ASLAN/İstanbul Cevap: Bimeks geçen haftalarda toplam 100 milyon TL'lık ihraç tavanına istinaden, 15 Eylül 2017 vadeli 45 milyon TL tutarında yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya tahvil satış işlemi gerçekleştirdi.

En doğru adres

Soru: Borsaya bir miktar yatırım yaptım. Hisselerimle ilgili haberleri en sağlıklı nereden okuyabilirim. Yusuf DERİN/İstanbul Cevap: Borsa şirketleri ile ilgili en sağlıklı bilgiye Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) adresinden ulaşabilirsiniz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder