Ekrem Sarısu Analık izninde geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabı
HABERİ PAYLAŞ

Analık izninde geçici iş göremezlik ödeneğinin hesabı

Haberin Devamı

Soru: Eşim çalışıyor. Doğum iznine ayrılacak, 2 ay doğumdan önce 2 ay doğumdan sonra raporlu olacak. Bu 4 ay maaşını brüt üzerinden mi alacak? Nusret PEKGÖKÇEN Cevap: Eşiniz doğum öncesi ve doğum sonrası izin süresine ilişkin geçici iş göremezlik ödeneği olarak ödenecek bir günlük bedel; doğumun olduğu tarihten önceki 12 aydaki son üç ay içinde kuruma bildirilen prime esas kazanç toplamının, bu kazançlara esas prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanacak. Bu şekilde bulunan bir günlük kazancın üçte ikisi çalışmadığı her gün için ödenecek.

[[HAFTAYA]]

Kararın sizi de bağlaması için birleştirme kurulu kararı olması gerekir


Soru: Annemin hem babasından hem de kocasından iki maaş alma hakkı yok mu? İkisi de SSK’lı. Yargıtay’ın bir kararını duymuştum ‘alabilirler’ diye. Hangi yolu izlemeliyim? Cemal ALTUNSU Cevap: Annenizin eşi ve babası SSK’lı olduğu için çift aylık alamaz. Ancak tercih ettiği aylığı alma hakkı var. Yargıtay kararları kişiye özeldir. Başkası adına verilen bir karar sizi bağlamaz. Kararın sizi de bağlaması için Yargıtay’ın içtihadı birleştirme kurulu kararı olması gerekir. Ortada böyle bir karar da yok.

Ödeme imkanı ortadan kalkmayan isteğe bağlı prim borcu da torba yasadan yararlanıyor

Soru: 24 Nisan 1950 doğumluyum. 10 Ocak 1977’de sigortalı olarak işe başladım. 3 Mart 1977’de ayrıldım. 52 gün primim var. 1 Eylül 1992’de isteğe bağlı olarak 2010 gün prim ödedim. 15 Ekim 2013’te tekrar sigortalı olarak işe başladım. Halen de çalışıyorum. 1 Aralık 1998 ile 1 Temmuz 1999 arası ödeyemediğim isteğe bağlı primlerimi şimdi ödeyebilir miyim? Borcum 1.109.359,367 TL. İki adet engellilik raporum var. İlkinde rapor oranı belirtilmemiş, ikincisinde rapor oranım yüzde 45. Ne zaman, hangi şartlarda emekli olurum? Yılmaz GENÇOĞLU Cevap: Yüzde 45 oranında işgücü kaybınızla vergi indirimi alabilirseniz, emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla sizin gibi 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan, vergi indirim hakkı almış engellilere tanınan; 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Ve sigortalı çalışarak, toplam priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Belirttiğiniz dönemde isteğe bağlı sigortalıların, art arda üç ay primi ödenmediğinde, dosya kapatılarak sigortalılığı sonlandırılıyordu. Şayet art arda üç ay prim ödememişseniz dosyanız kapatılmıştır. Dolayısıyla ortada ödenecek pim borcunuz yok. Fakat art arda üç ay olmamak üzere prim borcunuz varsa, borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Dedem vefat ettiğinde emekli eşi, anneme bağlanacak aylığı böler mi?

Soru: Dedemin 2 evliliği var. İlk eşi yani anneannem nikahsız olarak vefat etti. İkinci eşi sağ. Dedem de o kadın da Emekli Sandığı’ndan emekli. Dedem ölürse anneme ne kadar maaş kalır ve o kadın maaşı böler mi? Bazı kişiler ‘bölemez, ikisi de Emekli Sandığı’ diyor bazıları da ‘yüzde 50 böler’ diyor. Bu arada annemin hiçbir geliri yok. Dul olup dedem tarafından bakılıyor. Dilşat ŞEN Cevap: Dedeniz vefat ettiğinde eşi ve annenizden başka aylık bağlanacak hak sahibi yoksa, eşine yüzde 50 oranında, annenize de yüzde 30 oranında aylık bağlanır. Sonuç olarak aylığın fazla kısmını eşi alır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder